Scandalul Strauss-Kahn alimentează speculaţiile referitoare la moneda euro
Deşi reprezentanţii FMI au dat asigurări că reţinerea directorului, Dominique Strauss-Kahn nu afectează activitatea instituţiei, a apărut pe agenţiile de presă, încă de luni dimineaţă, speculaţia că evenimentul a influenţat negativ cursul euro.
Articol de Luminiţa Apostol, 16 Mai 2011, 14:08
Se ştie că FMI susţine programele de redresare ale mai multor ţări din zona euro, iar Dominique Strauss-Kahn era, principal susţinător al implicării Fondului în zonă.
Contextul este cu atât mai complicat cu cât, luni, începe, la Bruxelles, reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, dedicată mecanismului de stabilitate şi situaţiei din ţările europene care nu au depăşit încă momentul critic al crizei.
Dominique Strauss-Kahn urma să participe la reuniunea ce va începe diseară, la 19:30 ora României, iar în lipsa sa FMI a trimis directorul adjunct responsabil pentru Europa.
La Bruxelles nu s-a luat încă o decizie oficială
Potrivit corespondentului RRA, la Bruxelles, nu s-a făcut nicio declaraţie la nivel oficial referitoare la arestarea directorului FMI, însă este de aşteptat ca în spatele uşilor închise să fie discutate eventualele implicaţii ale absenţei sale pentru zona euro, ştiut fiind rolul important pe care Dominique Strauss-Kahn l-a jucat în negocierile pentru salvarea zonei euro.
Împreună cu FMI, Uniunea Europeană a acordat Greciei un împrumut de 110 de miliarde de euro anul trecut, iar acum apare tot mai probabil un alt doilea plan de ajutor pentru Grecia, care nu reuşeşte să-şi plătească datoriile şi speră să obţină o reeşalonare.
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, s-a declarat, duminică, pentru prima dată, favorabil unei prelungiri a termenelor până la care Grecia va trebui să returneze banii primiţi cu împrumut.
Miniştrii de finanţe din zona euro ar urma să definitiveze şi acordul pentru un împrumut de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia, acord ce va trebui aprobat mâine de toţi miniştrii de finanţe ai Uniunii Eurpene.
Tot la reuniunea de, luni, italianul Mario Draghi ar putea fi desemnat oficial drept candidat la conducerea Băncii Centrale Europene, pentru a-i succeda lui Jean-Claude Trichet care îşi va încheia mandatul la toamnă.
Mario Draghi a primit sprijinul Franţei, luna trecută şi de câteva zile şi pe cel al Germaniei, iar probabilitatea devine tot mai mare ca liderii europeni să-l aleagă la sfârşitul lunii iulie în fruntea Băncii Centrale Europene, informează corespondentul RRA.