"Scandalul din Poliţie nu influenţează dosarul Schengen"
Marian Tutilescu susţine că din punct de vedere tehnic, România poate respecta termenul de aderare propus pentru martie 2011, iar scandalul din Poliţie nu va influenţa aderarea la Schengen. Foto:Agerpres
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Noiembrie 2010, 17:11
Secretarul de stat pentru problematica Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a declarat, după audierea sa în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor, că nu crede că scandalul schimbărilor din funcţii la Ministerul de Interne influenţează dosarul Schengen, pentru că până acum partenerii europeni nu au avut reacţii în acest sens.
Marian Tutilescu a anunţat că din punct de vedere tehnic, România poate respecta termenul de aderare propus pentru martie 2011 în condiţiile în care ultima evaluare va avea loc în decembrie, iar un proiect de decizie va fi supus votului Parlamentului European în februarie, după care proiectul va primi votul final în Consiliul European pe 26 februarie.
Marian Tutilescu a precizat că nu se poate pronunţa asupra felului în care vor vota statele membre în Consiliul European.
România va face demersuri diplomatice pe lângă Olanda şi Franţa
Ministrul de externe, Teodor Baconschi a declarat la audierile de la Biroul Permanent al Senatului că România face demersuri diplomatice pentru a convinge ţări reticente ca Franţa şi Olanda să aprobe aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen în martie 2011.
Baconschi a mai declarat, înainte de audierea sa la Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, că există o legătură morală între corupţia din România şi decizia de acceptare a ţării noastre în spaţiul Schengen.
Ministrul a spus că, dacă în România va scădea corupţia, atunci evaluarea se va face aşa cum se cuvine, după criterii tehnice.
Întrebat dacă scandalul de la Ministerul de Interne poate afecta aderarea României la spaţiul Schengen, Teodor Baconschi a refuzat să comenteze şi a spus doar că schimbările unor oameni din funcţii sunt fireşti.
Ministrul de externe a mai declarat că termenul de aderare la spaţiul Schengen din martie 2011 nu trebuie abordat ca şi cum ar fi sfârşitul lumii.
Optimism rezervatprivind aderarea la Schengen
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Cameră, George Scutaru (PNL) , a declarat, după audierea reprezentanţilor Ministerului de Interne şi Ministerului Afacerilor Externe, că din modul în care au decurs discuţiile este de un optimism rezervat cu privire la aderarea la Shengen în martie 2011, precizând că există un pericol ca termenul să nu fie atins.
"Personal, la cum au decurs discuţiile, aş fi de un optimism rezervat existând riscul ca acest termen să nu fie atins", a spus Scutaru.
El a mai spus că le-a reproşat reprezentanţilor Guvernul faptul că nu au implicat şi opoziţia.
Scutaru a menţiont că atât în Germania cât şi în Olanda sunt la guvernare partide liberale, cu care PNL are relaţii instituţionale bune.
Pe de altă parte, Scutaru a mai spus că la nivelul Comisiei de apărare vor fi făcute eforturi pentru ca bugetul MAE să fie unul care să permită funcţionarea normală.
Reprezentanţii Ministerului de Externe şi cei ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost audiaţi la Camera Deputaţilor, în Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pe tema aderării României la Spaţiul Schengen.