Scandalul cărnii de cal "tranşat" la Bruxelles
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, a precizat că deocamdată,Comisia Europeană nu deţine date care să "incrimineze" un anume stat în privinţa scandalului declanşat de carnea de cal, etichetată drept carne de vită.
Articol de Mihaela Mihai, 12 Februarie 2013, 10:52
UPDATE Responsabili şi experţi europeni se vor reuni, miercuri, la Bruxelles, pentru a analiza cazul cărnii de cal etichetată drept carne de vită.
Produsele incriminate sunt retrase de pe pieţele europene, iar în mai multe ţări au loc investigaţii în acest caz, rezultatele urmând a fi transmise la Comisia Europeană.
Scandalul a izbucnit în Marea Britanie după ce un semipreparat ce trebuia să fie de vită, s-a dovedit a conţine carne de cal, mai ieftină.
Carnea în cauză, de origine românească, conform autorităţilor franceze, a tranzitat printr-un comerciant cipriot, apoi unul olandez, înainte de a sosi la furnizorul francez şi de a fi direcţionată către preparator.
Autorităţile româneşti au verificat firmele indicate de francezi şi s-a constatat că nu există nereguli, mai ales că aceste companii nu au exportat niciodată carne tocată.
Potrivit comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, în mai multe ţări au loc investigaţii în acest caz.
Cioloş a precizat că aceste rezultate vor fi transmise Comisiei Europeane.
"Până în momentul de faţă, Comisia Europeană nu are date care să incrimineze un stat membru sau altul, sau un agent economic sau altul. Verificările sunt în curs şi aici sigur că e important ca fiecare stat membru implicat, autorităţile veterinare şi cele care asigură urmărirea trasabilităţii să poată să-şi facă treaba", a subliniat Dacian Cioloş.
Deşi nu a existat nici o sesizare în acest sens, autorităţile române au verificat deja cele două abatoare de unde companiile franceze spun că au importat carnea de cal şi nu au găsit nereguli.
Ministrul Agriculturii: Nu sunt indicii că etichetarea s-a făcut în România
Amintim că, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul României.
"Nu există niciun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România, la unităţi sau pe teritoriul României", a spus Constantin.
În România există 35 de abatoare autorizate pentru sacrificare cabaline, însă, potrivit afirmaţiilor ministrului Agriculturii, doar două unităţi au fost anunţate de partea franceză ca posibil implicate, o unitate din Botoşani şi una din Braşov.