Scandalul cărnii de cal, o chestiune de fraudă
Comisia Europeană reconfirmă că scandalul cărnii de cal vândută drept carne de vită a fost o chestiune de fraudă şi nu una de securitate alimentară şi va propune măsuri severe pentru evitarea situaţiei şi pentru a recâştiga încrederea populaţiei.
Articol de Luminiţa Apostol, 16 Aprilie 2013, 19:57
Marţi, au fost publicate rezultatele testelor efectuate de statele membre ale UE pentru a se verifica prezenţa cărnii de cal în produsele preparate şi prezenţa fenilbutazonei în carnea de cal, o substanţă antiimflamatoare folosită pentru cai dar periculoasă pentru oameni.
Conform analizelor au fost depistate urme ale acestei substanţe în 16 cazuri, ceea ce reprezintă 0,51%,ceea ce-potrivit CE-, riscul este foarte scăzut pentru populaţie.
Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, a precizat că procentul prezenţii cărnii de cal este "relativ scăzut", dar a subliniat că se vor înăspri măsurile pentru a preîntâmpina, în viitor astfell de lucruri.
"În ceea ce priveşte etichetarea frauduloasă, s-a constatat prezenţa cărnii de cal în medie în 4,5% din produsele testate, ceea ce înseamnă o fraudă împotriva consumatorilor. Chiar dacă acest procent este relativ scăzut, trebuie să adoptăm noi măsuri şi voi propune noi măsuri statelor membre pentru a reduce posibilitatea unor abuzuri similare în viitor. Propunerile vor include o a doua verificare pentru sistemul paşapoartelor pentru carnea de cal, dar vom încerca şi să convingem statele membre să includem sancţiuni în special financiare, care vor fi proporţionale cu câştigurile financiare realizate de cei care utilizează etichetarea frauduloasă" a spus Tonio Borg:.
CE şi experţii statelor membre se vor întâlni, vineri, pentru a discuta măsuri de monitorizare şi control, ne-a transmis corespondentul RRA la Bruxelles, Luminiţa Apostol.