Scandal la ASF. Vezi lista celor mai bine plătiţi angajaţi ai Autorității
Scandalul lefurilor exorbitante încasate de şefii ASF în ultimele două luni, înjumătățește salariile angajaților Autorității în 2014.
Articol de Flori Doman, 18 Februarie 2014, 18:22
Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară a anunțat, marți, că a propus reducerea salariilor de anul acesta cu 50% faţă de 2013.
"Anul trecut, salariile membrilor Consiliului ASF se situau la jumătatea nivelului salariilor foştilor membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Dacă se va aproba, salariile conducerii ASF se vor situa la 7.000 de euro, de la 14.000 de euro în 2013 şi de la peste 30.000 de euro în cazul fostei conduceri CSA. Ulterior, reducerea salariilor se va aplica şi celorlalţi angajaţi ai instituţiei", a spus preşedintele instituţiei, Dan Radu Ruşanu, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că bugetul de venituri şi cheltuieli al ASF pentru acest an nu prevede acordarea de stimulente şi a primei de vacanţă salariaţilor instituţiei.
"În 2013 au fost acordate stimulente şi prime de vacanţă", a spus Ruşanu.
Explicaţiile privind salariile din ASF au fost date pe fondul criticilor tot mai numeroase privind câştigurile exagerate ale angajaţilor Autorităţii care supraveghează sistemul financiar.
LISTA celor mai bine plătiți angajați ai ASF:
►Dan Radu Ruşanu, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară este cel mai bine plătit. Pe hârtie, are un venit de 14 mii de euro, însă în mână, în ultimele 2 luni din 2013, el a câştigat peste 72.0000 de euro, brut.
►Prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu, cu un salariu de 12 mii de euro, a încasat un venit brut de peste 68.000 de euro în noiembrie şi decembrie 2013.
►Şi vicepreşedinţii din ASF au primit lefuri de zeci de mii de euro. Mircea Ursache, Ion Giurescu şi Corneliu Silviu Moldoveanu se pot lăuda cu salarii de aproape 50 de mii de euro în ultimele două luni din 2013.
Pe lista celor mai bine plătiţi angajaţi ai ASF apar şi soţii, foste soţii sau copiii unor politicieni importanţi.
►Laura Elena Chiţoiu, soţia ministrului demisionar al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi fina preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu, a obţinut un venit brut de peste 19.000 euro în ultimele două luni ale anului 2013.
►Aura Gabriela Socol, soţia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a încasat peste16.000 de euro.
►Cam tot atât Iuliana Luiza Scutaru, soţia liderului grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor.
►Aproape 11 mii de euro a ridicat de la ASF în două luni şi Remus Cătălin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. Ceva mai mult, Răzvan Wlassopol, soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
►Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea, a încasat un venit brut de aproape 10.000 de euro.
►Iar fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Cristina Zgonea, a încasat aproape 17 mii de euro în noiembrie şi decembrie.
Reprezentanţii ASF spun că oamenii au fost angajaţi cu aceste salarii încă din anii 2005 – 2006, în vechile structuri de supraveghere.
ASF riscă anchetă parlamentară
ASF riscă şi o anchetă parlamentară pe această temă, dar şi în privinţa politicii de personal.
Reprezentanţii utilizatorilor de servicii financiare au cerut luni Parlamentului să verifice în ce măsură angajările s-au făcut pe criterii clientelare.
ASF a fost creată acum un an prin ordonanţă de urgenţă, prin comasarea organismelor care reglememtau anterior domeniul bursier, sectorul asigurărilor şi cel al pensiilor private.
A fost ţinta criticilor chiar de la înfiinţare.
Mai înâi opoziţia democrat-liberală a contestat modul politizat de numire a conducerii ASF, dar şi faptul că noua structură nu acoperă întregul domeniu financiar, adică şi sectorul bancar.
Apoi presa a sesizat şi salariile exagerate ale conducerii ASF şi faptul că autoritatea a încredinţat un contract pentru servicii de comunicare şi relaţii publice unei firme care aparţinea unui angajat al ASF, respectiv purtătorului de cuvânt.
A urmat cazul de corupţie cercetat de DNA, prin care reprezentanţi ai ASF l-ar fi favorizat pe unul din actorii pieţei de asigurări.
În acest dosar au fost arestaţi preventiv fondatorul companiei de asigurări Carpatica, Ilie Carabulea, unul dintre cei mai bogaţi oamni din România, şi Marian Mârzac, membru în consiliul de conducere al ASF.
Soția lui Daniel Chițoiu, autosuspendată din funcţia de director ASF
În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia fostului ministru de finanţe, Daniel Chiţoiu, Laura, care s-ar fi autosuspendat din funcţia de director ASF, după cum a anunţat marți şeful instituţiei, Dan Radu Ruşanu.
DNA a extins apoi ancheta la nivelul Parlamentului şi al Guvernului, cărora le-a cerut documente privind adoptarea unui act normativ care a schimbat structura ASF.
În toamnă, printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, Guvernul a redus de la 11 la 9 numărul membrilor conducerii ASF şi a impus o serie de criterii profesionale prin care, după cum bănuiesc procurorii anticorupţie, s-ar fi urmărit protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica.
Premierul Victor Ponta a explicat că măsura viza atât reducerea posturilor de conducere cât şi evitarea conflictului de interese şi a fost solicitată şi negociată în mod expres de CE şi FMI.