Scandal în Parlament pe tema numirii judecătorilor la Curtea Constituţională
Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, marţi, că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase nu a început la timp şedinţa de plen pentru că vorbea la telefon cu premierul Boc
08 Iunie 2010, 13:51
"Am stat o ora toți în Cameră. Aţi filmat. Eram 300 de oameni. Foarte rar. Iar doamna Anastase, cu telefonul în mâna. Iar la telefon era Emil Boc, şi nu ştiu dacă primul ministru asta trebuie să facă o oră. Îl dădea pe Emil Boc la telefon la diverşi deputaţi independenţi. Am vazut-o la domnul Nicolicea, la cei de la minoritaţi ca sa le promita domnul Boc nu ştiu ce, sa le promita bani, sa le promita avantaje ca sa voteze", a spus liderul PSD.
Ponta a precizat că nici prin acest procedeu PDL nu a reuşit să gasescă parlamentari dispuşi să încalce votul dat saptamâna trecută în ceea ce priveşte judecatorul de la Curtea Constituţională.
"Nu au reuşit sa strânga nici în acest sistem absolut incredibil. Preşedinta Camerei care o ora umbla cu telefonul, cu primul-ministru în telefon, prin Camera, ca sa-i convingă, să îi cumpere pe alţi parlamentari nici aşa nu au reuşit să găsească oameni dispuşi să încalce Constituția şi să-şi încalce propriul vot dat saptamâna trecută", a spus Ponta.
El a acuzat-o pe Anastase că este capabilă de orice şi că îi "îngrozeşte pe toţi".
"PDL a cerut pauză că să nu facem şedinţă. Tot vrea sa-i convingă Anastase şi Boc la telefon pe parlamentari să voteze că se schimbă Constituţia azi în Cameră. Este o situaţie nu doar fără precedent. Este un pericol uriaş, iar asemenea personaje ca doamna Anastase pur şi simplu ne îngrozesc pe toţi, sunt capabile de absolut orice", a spus Ponta.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a respins, luni, atât solicitarea liderului grupului PDL Mircea Toader ca în prima şedinţa de plen sa se reia votul în cazul alegerii unui judecator la Curtea Constituţionala, cât şi cererea unui punct de vedere din partea Comisiei juridice pe aceasta temă.
Candidatul propus de PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a obţinut, în urmă cu o saptamâna, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul sau propus de PDL Ştefan Minea a obţinut 123 de voturi, dar preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a refuzat sa-l valideze pe Dorneanu, aratând că acesta trebuia să întruneasca 168 de voturi favorabile.
Reprezentanţii PSD au apreciat că Dorneanu a obţinut voturile majoritaţii deputaţilor prezenţi şi trebuie numit la Curtea Constituţionala, invocând două decizii ale acestui for care precizează că hotarârile Parlamentului se iau cu majoritate simplă.
În replică, Anastase a susţinut că legea de organizare şi funcţionare a curţii Constituţionale prevede că alegerea judecatorilor Curţii se face cu votul majoritaţii din numarul total al deputaţilor, iar în cazul lui Dorneanu trebuie reluat votul într-o nouă şedinţă.