Şase persoane riscă trimiterea în judecată în dosarul "Colectiv"
Procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta în dosarul Colectiv şi este posibil ca şase persoane să fie trimise în judecată în scurt timp.
Articol de Cristina Grecu, 24 Aprilie 2016, 18:59
Din rechizitoriu reiese că materialele folosite la renovarea clubului care a ars nu erau ignifuge, iar extinctoarele erau expirate demult.
Concluziile anchetei procurorilor se întind pe 170 de pagini şi arată clar că în Clubul Colectiv nu au fost respectate normele contra incendiilor.
De altfel, cei trei patroni sunt acuzaţi de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi de ucidere şi vătămare corporală din culpă în formă agravantă.
Declaraţiile lor cu privire la materialele cu care erau tapetaţi pereţii nu coincid cu cele ale constructorului. Acesta spune că ei au optat pentru materiale ieftine, neignifuge, pe când patronii spun că au primit de la constructor asigurări că materialele erau ignifuge.
După cum transmite reporterul RRA, Mădălina Verman, din rechizitoriu mai reiese că la toate amenajările şi reamenajările patronii au cerut materiale pentru o acustică mai bună a sălii, fără să aibă nicio preocupare pentru normele contra incendiilor.
Mai mult, din anchetă mai reiese că toate stingătoarele de incendiu erau expirate, iar acest lucru a fost constatat chiar şi înainte de începerea spectacolului în care 64 de tineri au murit din cauza arsurilor.
Atunci când focul a izbucnit, o persoană a încercat să îl stingă cu bere, se mai arată în rechizitoriu.
Alte concluzii ale anchetatorilor: produsele pirotehnice folosite nu aveau fişe tehnice, ci doar instrucţiuni în limba bulgară, iar tehnicienii le-au folosit, deşi trebuiau folosite numai în spaţii deschise şi amplasate pe verticală pe un suport stabil şi plat.