Sarmizegetusa, inclusă într-o zonă specială de administrare
Cetăţile dacice au un important potenţial de dezvoltare, motiv pentru care autorităţile propun administrarea lor după modelul unor rezervaţii ştiinţifice.
Articol de Dorin Corpade, 02 August 2011, 12:37
Cetatea dacică Sarmisegetuza Regia va fi inclusă într-o zonă specială de administrare, aflată fie în subordinea Guvernului, fie în cea a Ministerului Culturii, după modelul Rezervaţiei ştiinţifice Delta Dunării, a precizat premierul Emil Boc, aflat în vizită la Sarmisegetusa Regia.
Primul-ministru a adăugat că cetăţile dacice din Munţii Orăştiei deţin un important potenţial de dezvoltare culturală, cercetare istorică şi organizare de evenimente turistice.
Ministrul Culturii, care l-a însoţit pe premier, Kelemen Hunor, a depus o plângere penală în cazul parcării şi scărilor de piatră construite fără autorizaţiile legale în faţa zidului de vest al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei.
La rândul său, premierul Emil Boc a precizat că Parchetul şi Poliţia vor identifica făptuitorii, iar instanţa de judecată va stabili pedeapsa potrivită.
Parcarea din faţa zidului de vest al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei, a fost executată fără să existe autorizaţie de construire, fără descărcare arheologică şi fără supraveghere de specialitate.
Prefectul județului Hunedoara, Attila Dezs, a anunțat, luni, că raportul comisiei de anchetă a constatat lipsa autorizaţiei pentru construcția parcării din apropierea sitului arheologic, însă Ministerul Culturii este cel care poate sesiza organele de specialitate.
”Concluziile arată nelegalitatea lucrărilor din punct de vedere al autorizaţiilor, al avizelor necesare. Aceste lucrări s-au făcut, din păcate, fără autorizaţie de construire şi fără avizele de specialitate necesare. Concluziile tehnice la gradul de afectare arheologică urmează să le tragă Ministerul Culturii. Sancţiunile pot să curgă de la o amendă până la o sancţiune penală. Ministerul Culturii poate să sesizeze organele de specialitate”, a precizat Attila Dezsi.
Prefectul județului Hunedoara a atras atenția, totodată, că lucrările au compromis vestigiile arheologice din zonă.
O delegaţie a Comisiei Naţionale de Arheologie a descoperit la începutul lunii iulie că o porţiune de 30 de metri din zidul de vest al cetăţii dacice a fost afectată de realizarea unei parcări de către o firmă privată.
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt singurele situri arheologice din România aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO.