Sărăcia, consecinţă a crizei economice
La nivel global, numărul şomerilor a crescut anul trecut şi a depăşit pragul de 200 de milioane. Un raport european precizează că sărăcia este una dintre consecintele crizei economice.
Articol de Radio România, 21 Ianuarie 2014, 19:02
Creşterea semnificativă a sărăciei în rândul populaţiei cu vârstă de muncă este consecinţa socială cel mai mult resimţită a crizei economice, spune comisarul pentru afaceri sociale, László Andor.
Este posibil chiar ca o reducerea treptată a şomajului să nu fie suficientă pentru a rezolva această situaţie, în condiţiile creşterii polarizării salariale.
Potrivit corespondentului RRA la Bruxelles, Sorin Croitorescu, aceasta este una dintre principalele concluzii ale raportului pe anul trecut privind situaţia socială şi a ocupării forţei de muncă în Europa.
"Analizele noastre arată că găsirea unui loc de muncă ajută oamenii să scape de sărăcie doar în jumătate din cazuri. Totul depinde de tipul de loc de muncă găsit, de nivelul de salarizare, de numărul de ore lucrate şi de asemenea de situaţia din familie. Din păcate, nu putem spune că a avea un loc de muncă echivalează cu un nivel de trai decent, de aceea politicienii trebuie să-şi propună nu doar să creeze locuri de muncă, ci şi să promoveze pieţe ale muncii pentru toată lumea şi condiţii de lucru decente", a spus László Andor.
Şomajul va afecta 215 milioane de persoane
La nivel global, numărul şomerilor a crescut anul trecut şi a depăşit pragul de 200 de milioane.
Organizaţia Internaţională a Muncii avertizează că până în anul 2018 şomajul va afecta peste 215 milioane de persoane şi recomandă statelor dezvoltate să se concentreze pe crearea de noi locuri de muncă, şi nu pe austeritate.
După criza financiară care a izbucnit în anul 2008, recuperarea economiei globale va fi insuficientă pentru a opri creşterea şomajului în următorii ani, se precizează în raportul privind piaţa muncii publicat de OIM, care este agenţie a ONU.
În doar un an numărul şomerilor a crescut cu aproape cinci milioane, iar situaţia se va înrăutăţi în următorii patru ani, informează redactorul RRA, Eliza Ungureanu.
Conform raportului, şomajul îi afectează în mod disproporţionat pe tineri; în ţări precum Spania şi Grecia, mai mult de jumătate dintre ei nu au un loc de muncă.
Organizaţia Internaţională a Muncii prognozează că până în anul 2018 în fiecare an numărul de slujbe nou create va fi cu aproape trei milioane mai mic decât numărul celor care sunt aşteptaţi să intre pe piaţa muncii.
Prin urmare, ţările dezvoltate trebuie să se concentreze mai puţin pe austeritate şi mai mult pe crearea de noi locuri de muncă.