Săptămâna decisivă pentru proiectul pensiilor speciale
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, declară că acest subiect trebuie tranşat cât mai repede, fiind jalon în PNRR.
Articol de Radiojurnal, 14 Octombrie 2023, 09:47
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, liderul Organizaţiei PSD Timiş, şi-a exprimat încrederea că luni se va da vot final în Camera Deputaţilor pentru proiectul privind legea pensiilor speciale.
El a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, că acest subiect trebuie tranşat cât mai repede, fiind jalon în PNRR.
"Intenţia noastră este ca luni, la ora 17:00, să dăm votul pe proiectul pensiilor speciale. Ulterior, va trebui să gândim toate mecanismele posibile, dar şi constituţionale pentru a aduce acest soi de echitate pe care ne-o dorim cu toţii. Jalonul în PNRR, jalon de care depind 2,8 miliarde de euro, a fost depus de către actuala opoziţie în PNRR. Or, faptul că noi îndeplinim jalonul şi fosta putere, care astăzi e opoziţie, critică faptul că noi îndeplinim jalonul e un soi de fractură logică, însă se mai întâmplă în politica românească, deşi poate că PNRR-ul era un moment în care liderii partidelor politice - pro-europene şi pro-occidentale - să fie parte a demersului de a aduce bani în ţară", a spus Alfred Simonis.
Proiectul a fost adoptat în urmă cu două zile de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, cu amendamentele care au pus în acord textul cu decizia Curţii Constituţionale.
În timpul dezbaterilor senatorul USR Irineu Darău şi-a exprimat nemulţumirea că Guvernul nu a oferit un impact bugetar al legii, în timp ce liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a apreciat că forma actului normativ rezultată după reexaminare este mult mai bună.
Crește vârsta de pensionare treptat
Legea pensiilor speciale va fi reexaminată luni şi de Camera Deputaţilor, ca for decizional, după ce săptămâna aceasta, senatorii au modificat mai multe prevederi, potrivit deciziei judecătorilor Curţii Constituţionale.
Tot luni, este programat şi votul final din plen asupra documentului, iar USR a anunţat că a depus mai multe amendamente care vizează eliminarea acestor pensii.
Noua formă adoptată de senatori prevede, între altele, că magistraţii vor avea o pensie în cuantum de 80% în media indemnizaţiei brute lunare şi a sporurilor avute în ultimii patru ani de activitate şi nu în ultimele trei luni, aşa cum prevedea legea iniţial.
De asemenea, vârsta de pensionare va creşte cu câte patru luni, în fiecare an, până la atingerea vârstei de 60 de ani.
Senatorul USR Irinel Darău consideră că puterea a făcut, astfel, modificări de formă în acest domeniu.
"Sunt oameni din sistemul de justiţie care vor intra mâine în sistem şi nici măcar când vor ieşi la pensie nu vor beneficia de o pensie cumva comună, echitabilă faţă de toate celelalte categorii profesionale", a spus Ionel Darău.
De cealaltă parte, ministrul justiţiei, liberala Alina Gorghiu, a declarat că legea poate fi modificată exclusiv pe textele criticate de CCR.
"Atunci când ai o decizie a Curţii Constituţionale pe o anumită sesizare, în Parlament nu poţi să te apuci să rescrii legea, să amendezi orice fel de articol", a susținut Alina Gorghiu.
Tot la Camera Deputaţilor, se aşteaptă finalizarea rapoartelor pentru mai multe proiecte de lege care vizează sporirea pedepselor în cazul traficului şi consumului de droguri, iar marţi, membrii Comisiei de muncă au programată o întâlnire cu ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, Natalia Intotero.