Săptămână decisivă pentru învestirea Guvernului Cîțu
Şedinţa comună pentru învestirea Guvernului Cîțu poate fi programată cel mai târziu vineri, dar liberalii şi-ar dori ca votul să aibă loc cât mai repede.
Articol de Iulia Gherman, 08 Martie 2020, 13:53
Conducerea Parlamentului urmează să stabilească mâine data la care va avea loc votul de învestitură pentru cabinetul premierului desemnat, Florin Cîţu.
Şedinţa comună poate fi programată cel mai târziu vineri, dar liberalii şi-ar dori ca votul să aibă loc cât mai repede.
PSD, formaţiune care are cei mai mulţi parlamentari, a anunţat deja că va asigura cvorumul la şedinţa comună şi va vota împotrivă, însă până acum nu se ştie cum vor vota liberalii, iar calculele pentru votul de încredere depind din nou de o decizie a Curţii Constituţionale, de această dată privind ordonanţa care reduce termenele pentru alegerile parlamentare anticipate.
Social-democraţii au o altă strategie faţă de cea adoptată pentru Guvernul Orban: spun că acum vor asigura cvorumul de şedinţă la votul de încredere pe care Parlamentul urmează să îl acorde cabinetului propus de Florin Cîţu, dar vor vota împotrivă.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu: Vom merge în sală şi vom vota împotriva guvernului Cîţu şi vom vedea cu atenţie dacă Partidul Naţional Liberal respectă deciziile CCR, dacă vor vota propria propunere.
Premierul interimar, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că la şedinţa pentru votul de învestitură liberalii vor acţiona potrivit prevederilor constituţionale.
Totodată, el a subliniat că echipa propusă pentru cabinetul Cîţu este formată din membrii guvernului în funcţie, guvern care, spune Ludovic Orban, abordează cu maximă responsabilitate toate problemele României.
Ludovic Orban: Este în mâna Parlamentului decizia privitoare la învestirea guvernului Cîţu. Noi am purtat discuţii, negocieri, am încercat să formăm o majoritate, miniştrii noştri s-au prezentat în comisii la un nivel foarte bun.
Pentru a fi învestit de Parlament, noul guvern are nevoie de 233 de voturi favorabile.
USR şi UDMR au spus că decizia CCR cu privire la ordonanţa de urgenţă referitoare la alegerile anticipate, care este aşteptată săptămâna viitoare, va influenţa modul în care parlamentarii celor două formaţiuni politice se vor exprima la vot.
Partidul Pro România a condiţionat susţinerea Guvernului Cîţu de votul reprezentanţilor PNL, în timp ce PMP a declarat că va vota în favoarea noului cabinet.