Săptămână decisivă pentru adoptarea proiectului bugetului de stat
Este un proiect de buget, care, potrivit guvernanţilor, ar pune bazele unei abordări multianuale a reformelor şi a finanţelor publice.
Articol de Petruţa Obrejan, 15 Februarie 2021, 09:55
Începe săptămână finală pentru adoptarea proiectului bugetului de stat în Guvern şi legilor care îl însoţesc, inclusiv a ordonanţei de urgenţă, care presupune suspendarea tichetelor de vacanţă şi plafonarea pensiilor la nivelul atins după ultima majorare de anul trecut.
Este un proiect de buget, care, potrivit guvernanţilor, ar pune bazele unei abordări multianuale a reformelor şi a finanţelor publice, cu reducerea deficitului trepatat, de la 7,16% din PIB anul acesta, până la 3,4% în 20224.
În acelaşi timp, proiectul, pus în dezbatere publică, propune investiţii de 5,5% din Produsul Intern Brut, cel mai mare procent până acum şi este un proiect care ar avea - potrivit premierului Florin Cîţu - şi susţinerea Comisiei Europene, de unde ar urma să vină cea mai mare parte a banilor pentru reforme şi investiţii.
Ministerele vor primi prin proiectul de buget mai mulţi decât ca anul trecut, spunea premierul Florin Cîţu, care preciza că există, totuşi, trei excepţii, însă se aşteaptă ca miniştrii să fie eficitenţi şi performanţi, iar la jumătatea anului se va face o analiză a execuţiei bugetare cu mandatele pe masă.
Florin Cîţu: Toţi miniştrii au cerut bugete mai mari faţă anii de precedenţi, am avut doar câteva excepţii, MAE, la Secretariatul General al Guvernului şi la Ministerului Finanţelor, unde au fost bani pentru alegeri generale, şi aşa mai departe. Am răspuns, mare parte, bugete mai mari pentru toate ministerele faţă de anul trecut, ca la jumătatea anului vom face evaluarea, vor fi indicatori, vom folosi indicatori intermediari şi la jumătatea anului vom face evaluarea în ceea ce priveşte execuţia bugetară, adică am mai văzut acest film şi anii precedenţi, când ne batem pentru un buget foarte mare în timpul anului şi exectuţia bugetară este dezastruoasă la jumătatea anului. Vom discuta şi la rectificarea bugetară, la jumătatea anului, execuţia bugetară cu mandatele pe masă, atunci. Pentru că am fost de acord să mărim bugetul, sunt cheltuieli mari pe care trebuie să le susţinem, dar aş vrea să văd şi execuţie, vreau să văd şi performanţă, vreau să văd şi acea reformă a companiilor de stat.
Construit pe o creştere economică de peste 4% şi un deficit bugetar de 7- 7,1% din Produsul Intern Brut, proiectul de buget pentru acest an - spunea premierul Florin Cîţu, după ce a fost la Bruxelles, săptămâna trecută - are şi susţinerea Comisiei Europene, inclusiv pachetul de reforme incluse în strategia fiscal-bugetară.
Florin Cîţu le-a cerut miniştrilor să facă investiţii care să aducă bani la buget şi să nu mai fie preocupaţi de acordarea de subvenţii a celor companii de stat cu pierderi.