Sancţiuni pentru întârzierea implementării proiectelor europene
Premierul Emil Boc a cerut, joi, miniştrilor să aplice sancţiuni beneficiarilor de fonduri europene care nu-şi respectă termenele, iar banii să meargă spre alte proiecte.
Articol de Angela Bârgoan, 14 Iulie 2011, 19:28
Noile măsuri anunţate, joi, la finalul Comitetului pentru monitorizarea absorbției fondurilor europene, sunt rezultatul gradului scăzut de folosire în România a banilor Uniunii Europene, dar şi al depăşirii termenelor de finalizare a investiţiilor.
Beneficiarii de fonduri europene care înregistrează întârzieri în implementarea proiectelor faţă de graficele asumate iniţial vor fi sancţionaţi.
Şeful executivului a solicitat aplicarea unor măsuri dure, potrivit legii, care să meargă de la impunerea de corecţii financiare, până la rezilierea contractelor de finanţare.
Este cazul contractelor cu fonduri europene care depăşesc nejustificat termenul de implementare sau în cazul cărora sunt descoperite licitaţii trucate.
Premierul Emil Boc a explicat că decizia a fost impusă de nivelul foarte scăzut al rambursărilor efective de bani europeni pentru lucrările efectuate.
Potrivit datelor, rambursările plătite României de către Comisia Europeană însumau la sfârşitul lunii trecute circa 650 de milioane de euro, respectiv 3% din totalul celor 20 de miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013.
În plus, premierul a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat rigoare în ceea ce înseamnă respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.
Vor fi elaborate seturi de instrucţiuni şi recomandări referitoare la criteriile standard de selecţie şi verificare, situaţiile în care se pot accelera procedurile de achiziţii publice, precum şi alte măsuri de bune practici.
Scopul este acela de a oferi un cadru clar şi transparent pentru cei care derulează proceduri de achiziţii publice în vederea evitării neregulilor.
De altfel, subiectul a fost discutat, miercuri, şi cu preşedintele Traian Băsescu, care a condus în ultima săptămână două reuniuni pe această temă cu reprezentanţii Guvernului.
Absorbţia fondurilor este un criteriu şi pentru remanierea guvernamentală, iar o evaluare a activităţii fiecărui ministru ar urma să aibă loc în perioada următoare.