Sancţiuni pentru abaterile disciplinare ale magistraţilor
Plenul Senatului a aprobat, joi,proiectul de lege care extinde sfera abaterilor disciplinare în cazul magistraţilor.
15 Decembrie 2011, 14:13
Proiectul prevede inclusiv introducerea de sancţiuni disciplinare cum ar fi suspendarea din funcţie pe o perioadă de până la şase luni, sau mutarea disciplinară la o altă instanţă judiciară.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost aprobat de senatori cu 75 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă şi şase abţineri.
Ministrul Justiţiei a subliniat de altfel, necesitatea instituirii unor reglementări clare în ceea ce priveşte
Cătălin Predoiu a invocat inclusiv monitorizarea în domeniu a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare şi Control.
Ministrul Cătălin Predoiu a mulţumit pentru vot şi a promis că înaintea de a aplica o sancţiune, va consulta Consiliul Superior al Magistraturi.
"Dacă vreodată se va pune problema iniţierii unei acţiuni disciplinare, nu o voi face înainte să mă consult cu Consiliul Superior al Magistraturii. Vă rog să nu aveţi rezerve! Aţi votat azi un proiect bun, un proiect european", a spus Predoiu.
Principalele măsuri vizează extinderea sferei abaterilor disciplinare, modificarea prevederilor legale ce reglementează sancţiunile disciplinare aplicabile judecătorilor şi procurorilor ce dovedesc rea voinţă sau neglijenţă, inclusiv prin introducerea sancţiunii disciplinare a suspendării din funcţie pe o perioadă de până la şase luni.
Dan Şova: Puteri prea mari ministrului justiţiei
În opinia senatorului PSD, Dan Şova, proiectul nu rezolvă principala problemă: repararea pagubelor pricinuite de judecători şi procurori din neglijenţă sau rea voinţă. În plus, îi acordă ministrului justiţiei puteri prea mari.
"Nu vă cer să respingeţi această iniţiativă, pentru că ea trebuie promovată, dar trebuie anumite limite care să păstreze independenţa magistraţilor. Partidul Social Democrat va ataca la Curtea Constituţională numai chestiunile de neconstituţionalitate arătate de Consiliul Superior al Magistraturii", a spus acesta.
Discuţii în Camera Deputaţilor referitoare la SIF-uri
Şi la Camera Deputaţilor au fost discuţii în contradictoriu la proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%. îâ
Timp de doi ani, iniţiativa nu a fost discutată de deputaţi, iar în ultimele trei săptămâni proiectul a fost amânat de la vot, deşi figura pe ordinea de zi, fapt care a dus variaţii ample ale cotaţiilor celor cinci societăţi, atât pe creştere, cât şi pe scădere.
Proiectul a trecut la vot cu 170 pentru şi 63 împotrivă.