Sănătatea, în grevă de avertisment pentru două ore
Sindicaliştii Sanitas au anunţat, luni de la ora 8.00, o grevă de avertisment, pentru a atrage atenţia asupra subfinanţării sistemului de sănătate. Greva de avertisment s-a încheiat la ora 10.00.
Articol de Adriana Turea, 25 Noiembrie 2013, 09:01
UPDATE Preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu, se va întâlni luni de la ora 14.00, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pentru a discuta pe marginea contractului colectiv de muncă din sistemul sanitar, de rezultatul acestei întâlniri depinzând calendarul acţiunilor de protest din perioada următoare.
"Astăzi (luni, n.r.), la ora 14,00, voi participa la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pentru a discuta pe marginea contractului colectiv de muncă din sistemul sanitar. În funcţie de rezultatul acestei întâlniri vom decide, la nivel de federaţie, care va fi calendarul acţiunilor de protest din perioada următoare şi dacă vom mai organiza sau nu greva generală din sistemul sanitar anunţată pentru data de 28 noiembrie a.c.", a spus Leonard Bărăscu, după încheierea grevei de avertisment care a avut loc luni dimineaţă, între orele 8,00-10,00, informează Agerpres.
Amintim că luni, între 8.00 şi 10.00 pe teritoriul României a fost o greva de avertisment.
În această perioadă, s-a asigurat o treime din activitatea medicală, adică urgenţele.
Pacienţii care nu au o problemă medicală urgentă vor trebui să aştepte până la ora 10:00, când va înceta acţiunea sindicală, după cum spune şi preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.
"Pacienţii să nu-şi facă nicio grijă. Problemele şi cazurile delicate vor fi soluţionate, poate, mai bine ca de obicei. Am început cu 6% un procent din PIB, care este foarte important la acest moment. Avem nevoie de salarii crescute şi în sistemul nostru. Avem nevoie de deblocarea posturilor. Există un memorandum pe care ministerul l-a făcut către Ministerul de Finanţe şi se pare că este undeva aproape să fie aprobat. Este vorba de statutul spitalelor, că încă n-am ajuns la o concluzie certă în ceea ce propune domnul ministru şi ceea ce ne-am dori noi. Cel mai important, la momentul acesta, este semnarea unui contract colectiv de muncă la nivel de sector. Nu ne oprim din activităţile noastre sondicale până când revendicările şi această problemă importantă a contractului colectiv de muncă nu se vor soluţiona", a declarat Bărăscu.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolescu, a declarat că participarea medicilor la greva de avertisment nu are o bază legală, deoarece sindicatele reprezentative nu au deschis un conflict de muncă.
Eugen Nicolăescu, a mai spus că greva de avertisment anunţată luni de sindicatele din Sănătate nu pune în pericol vieţile oamenilor.
"Greva de avertisment înseamnă o banderolă purtată pe mână şi înseamnă că atenţionezi, că ar putea să urmeze ceva mai rău. Deci, ca atare, eu cred că oamenii trebuie să fie liniştiţi şi să nu aibă nici un fel de teamă că vor rămâne fără tratamente, fără consultaţii, fără punerea diagnosticului. De fapt, fără serviciile normale, ca ei să poată să aibă garanţia că viaţa lor nu e în pericol", a spus ministrul.
El afirmă că faptul că sindicatele stau la masa dialogului este un lucru pozitiv.
Ministrul a mai precizat că ar putea fi mai mulţi bani în sistem dacă s-ar accepta reorganizarea.