Salariile uriaşe de la Autoritatea de Supraveghere Financiară ar putea fi verificate
Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare a cerut legislativului declanşarea unei anchete care să lămurească toate suspiciunile legate de activitatea şi salariile foarte mari de la ASF.
Articol de Cristian Bâcâin, 18 Februarie 2014, 09:40
O comisie parlamentară ar putea verifica salariile angajaţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Birourile Permanente ale celor două Camere sunt cele care vor lua o decizie în acest sens, a anunţat preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, Cosmin Nicula.
Şeful asociaţiei care cere ancheta parlamentară, Alin Iacob, spune că, deşi salariile angajaţilor de la ASF nu sunt plătite din bani publici, politica de angajări, dar şi legăturile dintre salariaţi şi unii oameni politici trebuie clarificate.
"Nu este normal ca o grămadă dintre angajaţii acestei autorităţi să fie în relaţii extrem de apropiate cu oameni din structurile guvernamentale sau parlamentare sau ale partidelor politice. /.../ ca toate aceste rubedenii ale politicienilor să fie extraordinari de competenţi. Noi nu ne-am adresat partidelor politice, noi ne-am adresat unei instituţii fundamentale a României, Parlamentului României", susţine Alin Iacob.
Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, este cel mai bine plătit, cu 72.000 de euro în ultimele două luni ale anului trecut.
El este urmat de de prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu, cu un venit brut de peste 68.000 de euro în aceeaşi perioadă.
Salariile de zeci de mii de euro au ieşit la iveală după ce printr-o ordonanţă de urgenţă s-a propus reducerea numărului membrilor din conducere şi angajarea lor pe condiţii profesionale.
Scandalul privind salariile exagerat de mari de la Autoritatea de Supraveghere Financiară vine în contextul în care în ultima perioada au fost semnalate tot mai multe probleme pe piaţa asigurărilor.
La Timişoara, spre exemplu, 10.000 de şoferi au depus plângeri la ASF anul trecut din cauza poliţelor RCA.
Oamenii spun că le-au fost blocate maşinile în service-uri după ce firmele de asigurări de la care au cumpărat poliţele au refuzat să plătească pagubele, mai informează redactorul RRA.