Salariile şi pensiile nu sunt puse în pericol de rectificarea bugetului
Plata prestaţiilor sociale, a pensiilor şi a salariilor nu este pusă în pericol de rectificarea bugetară, dă asigurări Ministerul Muncii, care pierde cei mai mulţi bani la rectificare.
Articol de Radio România, 30 Octombrie 2013, 08:35
Rectificarea bugetară nu afectează plata prestaţiilor sociale, a pensiilor şi a salariilor până la sfârşitul anului, sumele necesare pentru acestea fiind asigurate, a dat asigurări ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.
Ea a mai anunţat că anul viitor va fi indexată valoarea punctului de pensie şi nu cuantumul acesteia, fiind vorba despre principiul contributivităţii.
În privinţa salariilor bugetarilor, ministrul Mariana Câmpeanu a precizat că există două posibilităţi.
"Sunt două variante de lucru: să indexăm salariile mici până la un anumit nivel pe care o să-l hotărâm; a doua variantă de lucru, pentru că avem la dispoziţie o creştere totuşi atât de mică, să acordăm creşteri la anumite grupuri ţintă cum ar fi rezidenţii din sistemul de sănătate sau personalul nedidactic sau o altă categorie, o să analizam în guvern", a spus Câmpeanu.
Ministerul Muncii este cel mai efectat de rectificarea bugetară, fiind prevăzută o reducere cu peste jumătate de miliard de lei.
Ministrul Mariana Câmpeanu, spune că şi aşa sunt bani pentru acoperirea tuturor programelor.
"Am gestionat banii mai bine şi calculând cât mai avem de plătit până la sfârşitul anului, aceşti bani au fost disponibili pentru alte lucruri", a spus ministrul.
Mariana Câmpeanu a declarat că şi anul trecut ministerul a făcut economii şi a reuşit să returneze bugetului de stat cam aceeaşi care i s-a redus acum, echivalent euro
"Anul trecut am avut o returnarea la bugetul de stat de o sută de milioane de euro din beneficii acordate necuvenit. Acţiunea a pornit în continuare şi o să fie permanent în derulare", susţine ministrul.
Guvernul urmează să aprobe, miercuri, cea de a doua rectificare bugetară din acest an.
Principalele cifre ale proiectului au fost discutate şi convenite cu reprezentanţii FMI.
În condiţiile în care încasările la buget sunt mai mici cu 3,8 miliarde de lei faţă de estimări, rectificarea bugetară actuală înseamnă resurse mai puţine până la sfârşitul anului pentru majoritatea ministerelor.