Salariile bugetarilor se plafonează, cu câteva excepții
Guvernul a adoptat două acte normative care stau la baza construcţiei bugetare pentru anul viitor.
Articol de Mihaela Enache, 19 Decembrie 2021, 09:19
Ordonanţa de urgenţă care îngheaţă salariile demnitarilor şi ale celorlalţi bugetari cu două excepţii a fost adoptată de guvern cu modificări faţă de varianta pusă în dezbatere publică.
Actul normativ prevede şi alte măsuri pentru 2022, printre care cotă redusă de TVA doar la cumpărarea primei locuinţe sau CASS pentru pensiile mari.
Aceste prevederi fiscale noi, alături de legea plafoanelor, aprobată tot ieri, stau la baza construcţiei bugetului de stat pe anul viitor şi ar trebui să reducă cheltuielile şi să menţină deficitul sub 6,2% din PIB.
Bugetarii vor rămâne cu salariul actual, cu excepţia personalului didactic şi a câtorva categorii de angajaţi din sănătate, ca brancardierii sau infirmierele.
Aceştia vor beneficia de o creştere reprezentând un sfert din diferenţa dintre nivelul pe care ar fi trebuit să-l atingă în 2022 şi cel din prezent.
Ministrul finanţelor a explicat că dacă statul ar fi aplicat toate majorările prevăzute pentru anul viitor ar fi fost necesare 97 de miliarde de lei, un impact important asupra deficitului bugetar gândit să nu depăşească 6,2% din PIB.
Amânarea acestora şi măsurile de creştere a gradului de colectare a veniturilor vor duce în schimb la o economie de 87 de miliarde de lei, calculează Adrian Câciu.
Adrian Câciu:Deficitul pe anul 2022 în termeni cash va fi 5,84, iar deficitul pe ESA va fi 6,2, aşa cum este angajamentul asumat în faţa Comisiei Europene. Plafonul pentru datoria guvernamentală, exprimat ca pondere în PIB, conform metodologiei UE, pentru anul 2022, este de 49,8% din PIB.
Redevine infracţiune neplata de către angajatori a sumelor oprite salariaţilor pentru impozite şi contribuţii. Guvernul introduce şi contribuţia la asigurările de sănătate pentru pensiile care trec de 4.000 de lei, dar numai pentru suma care depăşeşte acest plafon.
O altă măsură aprobată este aplicarea unui TVA redus, de 5%, până la sfârşitul lunii martie, pentru energia termică furnizată în sistem centralizat populaţiei, şcolilor, spitalelor şi altor instituţii publice.