Salariile bugetarilor ar putea fi îngheţate anul viitor
Salariile bugetarilor ar putea fi îngheţate anul viitor şi majorările prevăzute în Legea salarizării să fie amânate.
Articol de Amalia Bojescu, 22 Octombrie 2018, 09:47
Salariile bugetarilor ar putea fi îngheţate anul viitor la nivelul din decembrie 2018, iar majorările prevăzute în legea salarizării ar urma să fie amânate, potrivit unui document transmis la Bruxelles de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.
Totodată guvernul ia în calcul să nu mai fie făcute angajări în sectorul public.
Sunt unele dintre măsurile gândite pentru bugetul pe anul viitor pentru ca România să se încadreze în ţinta de deficit admisă de Uniunea Europeană.
Documentul trimis de ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, comisarilor europeni, responsabili de domeniile dialogului social şi afacerilor economice cuprinde mai multe măsuri pe care Romania le va lua pentru a se încadra în limita de deficit de 2,58 % din PIB în anul 2019.
Una dintre măsuri vizează îngheţarea salarului brut pentru angajaţii din sectorul public la nivelul din decembrie 2018 şi neaplicarea Legii salarizării unitare, cu scopul de a menţine deficitul bugetar sub control.
De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere ca voucherele de vacanţă să fie acordate la valoarea din acest an, respectiv 1450 de lei pe angajat.
Totodată se ia în calcul amânarea măsurilor legate de salarizare, care au impact asupra deficitului, păstrarea numărului mediu de angajaţi din sectorul public şi a cheltuielilor de întreţinere şi exploatare la nivelul din acest an.
În documentul trimis oficialilor europeni, ministrul finanţelor publice vorbeşte şi de măsuri cu impact pozitiv asupra îmbunătăţirii colectării de venituri, în special de TVA şi accize pe care România le va lua în perioada următoare.
Este vorba între altele despre introducerea caselor de marcat electronice şi modernizarea punctelor de trecere a frontierei în vederea reducerii evaziunii fiscale şi a detectării mărfurilor de contrabandă.
Primul care a făcut publice aceste informaţii a fost senatorul PNL Florin Cîţu.
Într-o postare pe Facebook, el a susţinut că scrisoarea transmisă la Comisia Europeană ar constitui o dovadă că Guvernul nu mai are bani pentru salarii mărite şi că a ascuns această situaţie celor care contau pe creşterile prevăzute în legea salarizării.
Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici spune însă prevederile din documentul trimis la Bruxelles sunt o variantă de lucru pentru proiectul de buget pe 2019, care ar urma să ajungă la Guvern, în câteva săptămâni, în forma finală.
El a spus că există şi varianta ca salariul minim să crească mai repede decât era planificat, iar legea salarizării să fie aplicată mai rapid până în 2020, în loc de 2022.
O reacţie a venit şi de la ministrul muncii. Lia Olguţa Vasilescu a scris pe Facebook că sunt bani de pensii şi de salarii şi că guvernul va găsi, ca şi până acum, soluţii pentru plata lor.