Salarii mai mari pentru bugetari cu 15 la sută
Salariile de bază din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie 2010, a anunțat premierul Emil Boc după ședința de guvern.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 24 Noiembrie 2010, 18:56
Legea-cadru de salarizare unitară a bugetarilor şi cea de aplicare a acesteia în anul 2011 au fost adoptate de Executiv.
Guvernul propune un salariu minim pe economie, pentru 2011, de 670 de lei, adică o creştere de 15%.
"Salariile de bază, din luna octombrie 2010, se majorează cu 15%. Şi aici, vreau să fie foarte clar şi explicit: atât îşi poate permite România, în momentul de faţă, ţinânt cont de realităţile crizei în care ne încă aflăm şi de necesitatea de încadrare în ţintele de deficit, pe care le avem, pentru anul 2011", a spus Emil Boc, după ședința de guvern.
El a susţinut că salariile sunt majorate la nivelul care poate fi suportat de economie, în condiţiile crizei financiare.
"Trebuie să rămânem consecvenţi în a aborda politica fiscală, politica legată de salarii, de investiţii, pentru a genera în primul rând dezvoltare şi locuri de muncă, pentru a avea o susţinere pe termen mediu şi lung, pentru a avea o susţinere a înfrastructurii şi a plăţii salariilor şi pensiilor, dar o plată reală cu acoperirea creşterii productivităţii în România", a spus Boc.
Salariul minim crește la 670 de lei
În privinţa salariului de bază minim brut pe ţară, premierul a arătat că majorarea de la 600 la 670 lei acoperă în fapt nivelul inflaţiei pe 2009 şi 2010.
"Am ajuns la această formă după îndelungi analize, dezbateri, discuţii cu sindicate, patronate, cu organismele cu care suntem în acorduri internţionale, FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, am ajuns la această concluzie, de a putea promova pentru 2011 în această formă Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice", a conchis Boc.
Cele două legi vor fi trimise Parlamentului, pentru stabilirea calendarului privind asumarea răspunderii.