S-a votat înființarea secției speciale de investigare a magistraţilor
Această secție va funcţiona în cadrul Parchetului General și va investiga magistraţii acuzaţi de infracţiuni care privesc domeniul justiţiei.
Articol de Iulia Gherman, 08 Decembrie 2017, 07:55
Comisia parlamentară de modificare a legilor justiţiei a votat, ieri, înfiinţarea unei secţii speciale de investigare a magistraţilor acuzaţi de infracţiuni care privesc domeniul justiţiei.
Această secţie va funcţiona în cadrul Parchetului General.
Comisia, condusă de fostul ministru al justiţiei, Florin Iordache, a mai stabilit că DNA nu va mai putea înfiinţa servicii teritoriale, birouri şi alte compartimente de activitate fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Iulia Gherman a urmărit dezbaterile.
Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR din comisie au susţinut propunerea Uniunii Judecătorilor din România privind înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, săvârşite de procurori şi judecători.
Secţia se va constitui în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi va fi condusă de un procuror-şef, numit nu de preşedintele ţarii, ci de plenul CSM.
Activitatea structurii nou-înfiinţate se va concentra pe urmărirea penală a magistraţilor acuzaţi de fapte de corupţie sau împotriva justiţiei, inclusiv a procurorilor şi judecătorilor militari şi a celor care au calitatea de membri ai CSM.
Preşedintele comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, susţine că amendamentele votate la legea privind organizarea judiciară cresc garanţiile de independenţă ale procurorilor.
"Dacă factorul politic nu există şi întreaga carieră a unui procuror este gestionată numai de Secţia de Procurori din cadrul CSM, eu cred că asta e cea mai mare garanţie că avem o justiţie independentă", a spus Florin Iordache.
De celalaltă parte, opoziţia atrage atenţia că modificările aduse legii diminuează atribuţiile DNA şi destabilizează sistemul judiciar.
"Eu nu aş vrea ca, după încheierea acestui parcurs pe repede înainte, să constatăm că s-a umblat în arhitectura sistemului judiciar ca şi când un copil s-ar juca cu un chibrit într-un depozit cu pulbere", a spus Cătălin Predoiu, deputat PNL.
Dezbaterile asupra modificărilor aduse legii privind organizartea judiciară vor continua luni, când va fi analizată de conducerea Camerei Deputaţilor şi o iniţiativă a PSD de modificare a regulamentului acestui for legislativ.
Social-democraţii propun ca la şedinţele de plen să nu mai fie dezbătute şi votate amendamentele respinse.