S-a prelungit activitatea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009
Activitatea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 se prelungeşte cu 60 de zile, potrivit deciziei luate astăzi de conducerea Parlamentului.
Articol de Angela Matei, 14 Iunie 2017, 08:20
Termenul de finalizare a raportului a fost decalat astfel până la începutul lunii septembrie.
Secretar general al Ministerului de Externe în 2009, Robert Cazanciuc a susţinut că această instituţie a asigurat suportul logistic pentru secţiile de votare din străinătate, dar nu a interferat în procesul de numărare a voturilor sau de analiză a contestaţiilor.
"Dacă a fost viciat sau nu, nu Ministerul de Externe poate să spună acest lucru. Poate să spună Poliţia, poate să spună Parchetul, pot să spună eventual cei care au fost în Biroul Electoral şi au soluţionat, la vremea respectivă, diverse contestaţii legate de acest proces", a declarat Cazanciuc.
În schimb, generalul de în rezervă Dumitru Iliescu, fost şef al SPP în anii '90 şi fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate, a susţinut că alegerile din 2009 au fost fraudate printr-o operaţiune pregătită din timp.
Generalul Iliescu a vorbit despre construirea unor dosare pentru a-i scoate din joc pe cei incomozi şi despre fidelizarea persoanelor cu rol important în alegeri sau în conducerea unor autorităţi publice.
"Rolul decisiv în această chestiune a fost conducerea SRI. Celelalte entităţi au participat, dar la solicitarea SRI. Nu întâmplător, ei s-au implicat în numirea conducerii, de exemplu, la diverse instituţii - Poliţie, DGIPI ş.a.m.d. Nu vă ascund faptul că domnul Tobă a fost numit şeful Poliţiei Române la propunerea domnului Coldea, că la ANAF, de exemplu, propunerile pentru conducerea ANAF-ului au fost făcute la propunerea SRI. De ce voiau ANAF-ul? Pentru că prin ANAF controlau afacerile", a explicat el.
O concluzie similară a formulat şi Cătălin Voicu.
Membru în staff-ul de campanie al PSD, acesta a explicat că în momentul transcrierii, unele rezultate au fost inversate între cei doi candidaţi, iar documente în acest sens sunt depuse la BEC şi CCR.
"Mircea Geoană era preşedintele României, în acea seară. Asta e opinia mea, că Mircea Geoană a câştigat alegerile", a afirmat Voicu.
Audierile continuă azi, când este aşteptat fostul premier Emil Boc.
Tot astăzi era programată şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, care a anunţat însă că nu va da curs invitaţiei, motivând că legislaţia nu-i permite.
Potrivit redactorului RRA, Angela Matei, preşedintele Comisiei, Mihai Fifor, i-a trimis acesteia o nouă scrisoare în care citează o decizie a CSM din 2007, ce le-ar permite procurorilor, în mod excepţional, să participe la audieri în Parlament.
Laura Codruţa Kovesi este invitată, deci, din nou să se prezinte la audieri în data de 20 iunie.