S-a încheiat exerciţiul de apărare antiaeriană Tobruq Legacy
Un exerciţiu multinaţional de apărare antiaeriană s-a desfăşurat simultan, timp de 10 zile, în Cehia, Lituania şi România.
Articol de Radiojurnal, 23 Iulie 2017, 09:01
La exerciţiu au participat peste 1.600 de militari, sub conducerea Forţelor Armate ale Statelor Unite în Europa.
În România, militari din ţări membre ale NATO au participat la diverse aplicaţii, atât la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, cât şi în poligonul de la Capul Midia.
Exerciţiul a demonstrat încă o dată capacitatea unor structuri militare diferite de a colabora pentru a descuraja o potenţială agresiune, a declarat generalul de flotilă aeriană Teo Toader.
"Un efort deosebit al colegilor americani, al colegilor din celelalte state care au trimis aici observatori. Au fost foarte interesaţi pentru acest exerciţiu, care a culminat cu integrarea forţelor, integrarea capabilităţilor şi, în final, demonstrarea faptului că putem face faţă unei agresiuni aeriene", a declarat Toader.
Şi comandantul american David Shank a remarcat faptul că exerciţiul a reuşit să armonizeze operaţiunile mai multor forţe armate, în condiţii de pregătire diferite:
"Am avut ocazia să aducem împreună 10 naţiuni, care au participat nu doar cu soldaţi, dar şi cu armanent tactic. Atunci când ai împreună mai multe ţări care participă la un exerciţiu, sunt întotdeauna dificultăţi şi trebuie să reuşeşti să treci peste ele. Este dificil atât din punct de vedere al limbajului, cât şi al echipamentului pe care ei îl au, pentru că sunt echipamente diferite şi atunci nu este uşor să le integrezi şi să-i înveţi pe fiecare să lucreze cu ele. Este un lucru cu care ne confruntăm zi de zi, nu doar într-un exerciţiu cum a fost Tobruq Legacy", a menţionat comandantul american .