Rusia, iritată de amplasarea scutului antirachetă din Europa de Est
Moscova ameninţă cu un nou război rece, dacă NATO şi SUA, refuză cooperarea cu Rusia.
Articol de Simona Mihăescu, 19 Mai 2011, 10:59
Statele Unite au reiterat, miercuri, că planurile de construire a scutului antirachetă în Europa de Est nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.
Reacţia Departamentului de Stat are loc după ce, tot miercuri, preşedintele rus Dmitri Medvedev a ameninţat Washingtonul cu un nou război rece dacă NATO şi Statele Unite vor refuza să coopereze cu Moscova în problematica antirachetă.
Reacţia purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a fost fermă.
"Nu am nimic special de spus în afara faptului că am fost constanţi şi clari, timp de mulţi ani deja, că cooperarea noastră antirachetă nu este în niciun fel îndreptată împotriva Rusiei şi că de fapt vrem să cooperăm cu Rusia în legătură cu apărarea antirachetă. Am fost clari şi în legătură cu aceasta. eporter: Subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Taucher, a plecat de altfel ieri( marţi,n.r.) spre Moscova pentru a continua convorbirile privind cooperarea antirachetă cu omologul rus. Vizita a fost planificată anterior declaraţiilor preşedintelui Medvedev, a spus Mark Toner.
Rusia e gata să colaboreze, dar vrea garanţii
Rusia va decide sporirea capacităţilor sale nucleare, dacă NATO va refuza să coopereze cu Moscova în proiectul unui sistem de apărare în Europa.
Într-o conferinţă de presă, care a avut loc, miercuri, preşedintele Dmitri Medvedev şi-a exprimat speranţa că Alianţa va da curs proiectelor pe care le-a propus împreună cu omologul său american, Barack Obama, de a crea împreună un model de apărare antirachetă.
În lipsa unui astfel de acord, Moscova ar putea renunţa la noul tratat de dezarmare nucleară semnat cu Washingtonul, ceea ce ar conduce la revenirea războiului rece.
El a avertizat, de asemenea, că problema apărării antirachetă este atât de importantă încât un eşec ar putea strica tot ce s-a realizat în ultimii ani în relaţiile ruso-americane, reiterând că în cazul în care dezvoltarea scutului antirachetă va distruge paritatea strategică, Rusia ar putea să-şi suspende participarea la tratatul START sau chiar să-l rezilieze.
Medvedev a spus că doreşte să atragă atenţia tuturor partenerilor din cadrul NATO asupra acestui aspect şi să le spună că Rusia este gata să coopereze, dar speră, totodată, să primească garanţii că potenţialele antirachete nu vor fi îndreptate împotriva ei.