Rus: Referendumul se va desfăşura ca la carte
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat că MAI garantează, în primul rând românilor, dar şi clasei politice, că referendumul din 29 iulie va fi organizat "ca la carte, fără fraude permise vreunei tabere".
Articol de Flori Doman, 24 Iulie 2012, 14:36
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că referendumul va fi organizat ca la carte, fără fraude şi a atras atenţia că votul fraudulos se pedepseşte.
Ioan Rus a mai spus că în ziua referendumului toate microbuzele vor fi monitorizate şi verificate pentru a se preveni turismul electoral.
Ministrul a ţinut să sublinieze că MAI "va rezista oricărei expertize post-referendum legate de corectitudinea procesului electoral".
"MAI avertizează însă persoanele ce folosesc alegaţii în tentativa lor de decredibilizare a acestei instituţii că sunt obligate să probeze tot ce emit public, altfel riscă nu doar să se decredibilizeze personal, dar şi consecinţe ale rigorilor legilor româneşti", a spus el.
Ministrul a mai menţionat că 18.548 de secţii vor fi organizate la nivel naţional pentru referendumul din 29 iulie, iar în străinătate 306.
Ioan Rus: Este imposibilă montarea camerelor video în secţii
Totodată, ministrul a precizat că este imposibilă introducerea camerelor video în secţiile de votare, aşa cum au cerut liderii PDL, deoarece ar fi fost nevoie de un amendament adus la Legea referendumului, amendament care ar fi trebuit depus în timp util la Parlament.
Ioan Rus a precizat că pentru introducerea camerelor web în secţiile de votare ar fi trebuit să existe şi nişte informaticieni în cadrul comisiilor pentru a putea supraveghea sistemul şi pentru a se asigura de funcţionalitatea acestuia.
"Dacă în urmă cu nu ştiu cât timp, în Parlament, colegii noştri de la PDL ar fi depus un amendament la lege, încât în lege, în textul legii, să se fi introdus necesitatea, obligativitatea, ca în fiecare secţie de vot să existe video camere, puteam să luăm în considerare acest lucru. Însă, din ceea ce eu ştiu, sper că nu mă înşel foarte tare, nu există vreo ţară din Uniunea Europeană unde să se filmeze în secţia de votare, dat fiind faptul că acela este un proces pe care omul îl derulează, despre secretul votului vorbim şi despre posibilitatea lui de a alege în condiţii de maximă confidenţialitate", a declarat Ioan Rus.
La rândul său, ministrul delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre, a spus că aceste camere video s-au folosit la prezidenţialele din 2009, doar în secţiile speciale, secţii care nu mai există în cazul referendumului din 29 iulie.
"O singură dată s-au utilizat camere video, la alegerile prezidenţiale din 2009 şi numai în secţiile speciale. La referendum nu avem secţii speciale", a declarat Victor Paul Dobre.