Rovana Plumb, nemulţumită de Legea salarizării unitare în sistemul bugetar
Autorităţile române intenţionează să modifice legislaţia muncii pentru stimularea reintegrării pe piaţa muncii, astfel încât de anul viitor să fie acordat un venit minim de inserţie.
Articol de Politica Romaneasca, 23 Octombrie 2014, 19:32
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, este nemulţumită de Legea salarizării unitare în sistemul bugetar.
Ea a declarat, joi, la Botoşani, că actul normativ "trebuie să sufere anumite modificări", astfel încât managerul instituţiei să aibă un rol puternic în salarizarea personalului bugetar.
"Avem prea multe clase de salarizare, prea mulţi coeficienţi de ierarhizare. Eu cred că atuul managerului este acela de a şti cum să motiveze personalul şi mă refer aici inclusiv la salarizare. Este un concept la care, cu siguranţă, vom veni din 2015", a spus ea.
Rovana Plumb, a explicat că venitul minim de inserţie, ca formă de ajutor social destinată familiilor cu venituri reduse presupune combinarea a trei tipuri de ajutoare: venitul minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi ajutoarele de încălzire.
"Prin introducerea venitului minim de inserţie vrem ca acest venit minim garantat să constituie un factor de determinare a persoanelor de a reintra pe piaţa muncii, dat fiind faptul că nu va mai fi scăzut din salarul pe care el îl va obţine fie în calitate de zilier, fie în baza unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată. Dăm posibilitatea şi motivaţia de a se reintra pe piaţa muncii", a afirmat ministrul Muncii.
Rovana Plumb, a mai declarat că beneficiul social ar urma să se aplice de anul viitor sau cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 şi estimează că introducerea lui va creşte veniturile unei familii cu circa 30% - informează corespondentul RRA.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în prezent la nivel naţional sunt libere peste 19.000 de locuri de muncă, cele mai multe în Bucuresti, Cluj, Prahova şi Arad, iar cele mai puţine în Bacău, Mehedinţi, Caraş-Severin, Ialomiţa şi Botoşani.