Rovana Plumb candidează la șefia Consiliului Naţional al PSD
Rovana Plumb și-a anunțat candidatura la președinția Consiliului Național al PSD, post lăsat liber de Adrian Năstase, după problemele cu Justiția.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Martie 2015, 13:35
Ministrul Rovana Plumb, vicepreşedintele PSD şi preşedinta Organizaţiei Femeilor Social Democrate, şi-a lansat astăzi candidatura la preşedinţia Consiliului Naţional al PSD, care se va reuni în 20-21 martie pentru a-şi alege conducerea.
"Sunt onorată de propunerea colegilor şi voi răspunde că da - voi candida la preşedinţia Consiliului Naţional al PSD. Vreau să fiu o voce puternică în PSD şi pe scena publică. Am convingerea că putem pune în aplicare un proiect de reformă a PSD, util societăţii româneşti în ansamblul ei. Vreau să fac echipă cu Victor Ponta pentru un nou proiect de succes al PSD", a spus Rovana Plumb.
Anunţul oficial a fost făcut în cadrul evenimentului Primăvara Social Democrată, organizat de OFSD cu ocazia lansării "Pactului pentru demnitatea femeii", un document cu propuneri de acţiuni pentru îmbunătăţirea statutului şi vieţii femei românce.
Principalele ţinte ale Pactului pentru perioada 2015-2020 sunt: tratamentul corect pe piaţa muncii; sprijinul pentru viitoarele mame; eliminarea diferenţelor salariale între bărbaţi şi femei; protejarea femeii împotriva violenţei domestice; o pensie decentă pentru femei; reconcilierea vieţii familiale cu cea profesională; reprezentarea corectă a femeii în funcţiile de conducere; exprimarea femeii românce în plan extern.
"Pactul pentru demnitatea femeii nu este doar un document, ci reprezinta o serie de propunere concrete pe care dorim să le dezbatem şi la care vrem să adăugăm propunerile dumneavoastră pentru a recâştiga demnitatea femeii din România", a afirmat Rovana Plumb în cadrul evenimentului.
Post by Rovana Plumb.
Rovana Plumb - carte de vizită
Rovana Plumb este vicepreşedintă a Partidului Social Democrat, preşedintă a Organizaţiei Femeilor Social Democrate si vicepreşedintă a PES Women.
Din data de 5 martie 2014 ocupă funcţia de Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în cabinetul condus de Victor Ponta.
Anterior, în perioada mai 2012 - martie 2014, a ocupat funcţia de Ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Carieră politică:
21 de ani de experienţă politică social-democrată, a fost deputată în Parlamentul României timp de 3 ani (2004-2007) şi europarlamentar timp de 6 ani (2007-2012 - vicepresedinte S&D), iar în actualul mandat (2012-2016) este deputată.
În 2003, a devenit secretar-general al Organizatiei de Femei a PSD, iar în 2005, a fost aleasă preşedintă a a acestei organizaţii.
Din 2003 Rovana Plumb este membră a SIW ('Socialist Internaţional Women'), iar din 2006 este membră a 'PES Women Executive Board'.
Realizări:
În 2011 Parlamentul European a votat raportul său privind feminizarea sărăciei în Uniunea Europeană, care propunea o serie de măsuri pentru combaterea sărăciei femeilor europene, atât în general, cât şi ţintit pe categorii vulnerabile. La Parlamentul European a activat în comisiile de Munca, Drepturile Femeii si Mediu.
De numele ministrului Plumb se leagă campania din noiembrie 2012 'Împădurim România', atunci când Ministerul Mediului a plantat peste 26 de milioane de puieţi în 18 judeţe şi în Capitală, pe o suprafaţă de 2.590 de hectare.
În 2013 ministrul Mediului Rovana Plumb a demarat proiectul 'Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord', prin care sunt propuse măsuri de protecţie a eroziunii costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de 7,3 km de plajă, în cinci locaţii prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre.
A sprijinit proiectul "Ecobanca - Banca ta de reciclare" pentru amplasarea, în zone aglomerate, de puncte de colectare mobile pentru deseuri electrice si electronice (DEEE) şi deşeuri de baterii si acumulatori (DBA).
A sprijinit demersurile pentru declararea Deltei Văcăreşti din Capitală drept arie naturală protejată, urmând ca aceasta să primească statutul de Parc Natural.
În 2014, ca ministru al Muncii, a aplicat mărirea alocaţiei pentru sprijinul familiei cu 42 de lei pentru fiecare copil, de care beneficiază circa 284.000 de familii si 500.000 de copii.
În mandatul sau ca ministru al Muncii au fost aprobate mai multe proiecte importante pentru crearea de locuri de munca si cresterea veniturilor, dintre care amintim: Garanţia pentru tineri, de care au beneficiat peste 188 de mii de tineri din România, cu vârsta de sub 25 ani.
Creşterea salariului minim la 975 de lei începând cu 1 ianuarie 2015, iar de la 1 iulie 2015 va ajunge la 1.050 de lei. De această majorare beneficiază circa 1.470.000 de salariaţi.
Majorarea venitului minim garantat (VMG), cu 4,5%. De această măsură au beneficiat circa 245.000 familii şi persoane singure.
Majorarea indemnizaţiei sociale (pensia minimă garantată) de la 350 la 400 lei, de care beneficiază 615.000 persoane.
Amnistia fiscală, măsură de care a beneficiat aprox. 30.000 pensionari. De asemenea, au fost amnistiaţi fiscal 25.000 de bugetari şi 20.000 de mame.
Creşterea numărul de beneficiari ai Programului Operaţional 'Ajutorarea Persoanelor Defavorizate', de la 2,6 milioane persoane în anul 2013 la 3,3 milioane în 2014.
Creşterea cu 16% a indemnizaţiei persoanelor cu dizabilităţi.