Roşia Montană, din nou reacţii pro şi contra
Decizia din această săptămână a Direcţiei Judeţene Alba pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, de a emite un certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic din zona Roşia Montană, generează reacţii pro şi contra.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 16 Iulie 2011, 23:55
Prin această decizie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu a anulat regimul anterior de protecţie a patrimoniului arheologic.
Specialiştii în arheologie susţin că, astfel, Roşia Montană va fi distrusă, în timp ce susţinătorii proiectului salută investiţiile în conservarea patrimoniului cultural din zonă.
Descărcarea de sarcină arheologică este, conform legii, primul pas necesar pentru ca monumentul istoric, ce nu poate fi atins de activităţi miniere, să poată fi scos din lista monumentelor istorice, pentru a fi redat circuitului economic.
Mai mulţi specialişti în arheologie i-au cerut, sâmbătă, premierului Emil Boc să respingă avizul de descărcare arheologică a muntelui Cârnic, arătând că în zonă sunt zeci de kilometri de galerii din timpul ocupaţiei romane care au rămas încă necercetate.
Arhitecţii şi arheologii îşi manifestă îngrijorarea faţă de "o campanie agresivă şi concertată" pentru susţinerea proiectului minier promovat de compania Roşia Montană Gold Corporation.
Ei acuză autorităţile că încalcă o sentinţă definitivă şi irevocabilă dată în 2004 de Curtea de Apel Alba Iulia prin care era anulat un alt certificat de descărcare de sarcină arheologică dat pentru această zonă.
De cealaltă parte, Grupul de susţinere a proiectului Roşia Montană salută dublarea bugetului pentru conservarea patrimoniul cultural de la Roşia Montană obţinută de Ministerul Culturii.
Este vorba despre 70 de milioane de dolari pe care îi va da compania care doreşte să exploateze zăcământul de la Roşia Montană.
Reamintim că Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba a emis, joi, un certificat de descărcare arheologică pentru o parte din masivul Cârnic, iar Ministerul Mediului a promis că va înfiinţa o comisie din experţi independenţi care va monitoriza şi opri în orice moment exploatarea în situaţia în care se vor face descoperiri importante