Romii români şi bulgari în atenţia Comisiei Europene
Premierul francez, Francois Fillon, îl va sesiza pe preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în legătură cu problema romilor pentru a găsi o mai bună coordonare cu Bucureştiul şi Sofia .
Articol de Simona Mihăescu, 25 August 2010, 13:24
Premierul francez, Francois Fillon, îl va sesiza miercuri, pe preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în legătură cu problema romilor în vederea aprofundării coordonării cu Bucureştiul şi Sofia şi a accentuării iniţiativelor în cadrul european
Situaţia cetăţenilor români de etnie romă este principalul subiect de discuţie al reuniunii interministeriale care are loc miercuri în Franţa şi la care vor participa şi delegaţi din partea României.
Dezbaterile se vor concentra asupra măsurilor ce trebuie luate pentru ca relaţiile de cooperare dintre cele două state să se îmbunătăţească.
Sunt vizate în special programele legate de includerea socială a comunităţilor de romi şi cele care privesc schimburile de informaţii între autorităţile franceze şi cele române.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Valentin Fătuloiu, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, se află de marţi la Paris pentru a discuta cu autorităţile franceze despre situaţia imigranţilor romi repatriaţi.
El va prezenta o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti româno-franceze. Fătuloiu este însoţit de reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai Ministerului Muncii.
Autorităţile de la Paris au început de săptămâna trecută, expulzarea romilor bulgari şi români care trăiesc ilegal în Franţa.
Decizia Franţei a stârnit decizii diferite
Reprezentanţii mai multor ţări membre UE au reacţionat diferit la decizia Franţei de a-i repatria pe romii români şi bulgari, care stau ilegal in această ţară.
Unii au criticat decizia Franţei, alţii , printre care ministrul de Interne, Roberto Maroni, a apreciat pozitiv decizia preşedintelui francez Sarkozy.
Maroni a avertizat că Italia este decisă să adopte o serie de măsuri severe asemănătoare celor luate în 2008, când au fost amprentaţi romii ce locuiau în taberele din Roma, Milano şi Napoli.
Potrivit ministrului de interne, guvernul italian va cere acum Uniunii Europene, autorizaţia de a trimite acasă şi alţi cetăţeni comunitari care nu îndeplinesc condiţiile necesare, adică nu au un venit minim şi o locuinţă decentă şi nu primesc ajutoare sociale.
Şi primarul oraşului Milano, Letizia Moratti, a declarat că se impune de urgenţă adoptarea unor reguli stricte, în mod deosebit pentru romii ce provin din ţări ce aparţin Uniunii Europene, întrucât în cazul acestora este necesară expulzarea, nu repatrierea voluntară, care nu dă rezultatele aşteptate.
Moratti a precizat că la Milano, de exemplu, este în plină derulare un proiect în valoare de 24 de milioane de euro, proiect prin care se urmăreşte eliminarea tuturor taberelor ilegale ale romilor.
Aceste declaraţii au fost urmate şi de cele ale politicienilor din opoziţie, în opinia cărora , Guvernul Berlusconi se foloseşte din nou de imigranţi pentru a distrage atenţia electoratului italian de la adevăratele probleme ale ţării şi de la tensiunile din coaliţia de guvernământ.
"Situaţia romilor depinde de guvernul român" susţine Lellouche
Secretarul francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat, într-un interviu pentru postul de radio France Info, că problema, în ceea ce priveşte situaţia romilor, o reprezintă Guvernul român.
În opinia sa, comunităţile de romi sunt abandonate şi se întorc în satele lor în condiţii de mizerie.
"Guvernul român trebuie să trateze această problemă ca pe o prioritate naţională" a adăugat Pierre Lellouche.
Autorităţile franceze au anunţat că, începând de luna viitoare, va fi folosită o bază de date biometrică pentru ca nicio persoană să nu poată beneficia de alocaţiile pentru repatriere voluntară mai mult de o singură dată.
Primul grup de romi bulgari ajunge la Sofia, miercuri
Un avion din Franţa, cu care vor fi repatriaţi 13 romi bulgari este aşteptat să aterizeze, miercuri, pe aeroportul din Varna.
Pe data de 10 septembrie, la Varna va sosi un alt grup, format din 12 romi, iar ultimul grup de romi va ajunge în Bulgaria pe data de 17 septembrie.
Săptămâna trecută, au fost repatriaţi mai multe grupuri de romi , români şi bulgari.