Românii vor plăti taxe şi impozite mai mari de anul viitor
Ministerul de Finanţe ia în calcul majorarea unor taxe şi impozite de la anul, cu peste 16%.
Articol de Iulian Olescu, 03 Octombrie 2012, 14:48
Conform unui proiect de al Ministerului de Finanţe, de anul viitor valoarea impozabilă în cazul unei clădiri din beton armat sau cu pereţi exteriori din materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic, creşte de la 806 la 935 de lei pe metru pătrat, iar impozitul pentru un teren cu construcţii, amplasat în intravilan într-o localitate de rangul I, în zona A, se majorează de la 7.408, la 8.597 de lei pe hectar.
Tot din 2013, se vor majora şi preţurile alimentelor, tariful la gaze şi energie electrică şi accizele, conform calendarului stabilit cu Comisia Europeană.
Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că toate aceste creşteri vor afecta puternic nivelul de trai al românilor, dacă economia nu-şi va reveni în 2013.
"Adunate toate aceste efecte vor duce la o creştere a preţurilor. La nivelul economiei va fi vorba de o creştere a inflaţiei, viaţa va fi mai scumpă, vom plăti mai mult pentru taxe şi impozite, vom plăti mai mult şi pentru mărfuri. Problema este în ce măsură această creştere de taxe, impozite şi preţuri va fi compensată de veniturile populaţiei. De la stat aşteptătm mai puţin, nu cred că statul va putea să facă majorări substanţiale de salarii anul viitor. Mai degrabă, aş vedea ca anumite industrii sau ramuri sau companii să crească şi să poată oferi salariaţilor venituri mai mari", a declarat Constantin Rudniţchi.
Ministerul de Finanţe preconizează că prin indexarea la rata inflaţiei, pe ultimii trei ani a taxelor şi impozitelor locale, veniturile la bugetele locale vor creşte cu 531.620.000 de mii de lei.
"În concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", se arată nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.
Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare şi vehicule grele, impozitele nu au fost indexate întrucât de la data adoptării lor au trecut mai puţin de trei ani, valorile rămânând astfel neschimbate.