Românii vor ieşi la pensie la 65 de ani
Potrivit noii legi a pensiilor, vârsta de pensionare va creşte gradual de la 58 de ani, în prezent, la femei, respectiv 62, în cazul bărbaţilor.
Articol de Ani Sandu, 07 Octombrie 2010, 09:27
Conform noii legi a pensiilor, şi bărbaţii şi femeile se vor pensiona la 65 de ani în 2030.
Până atunci, vârsta de pensionare va creşte gradual de la 58 de ani, în prezent, la femei, respectiv 62, în cazul bărbaţilor.
O excepţie ar fi cei care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele poluate, ca Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna.
Aceste persoane se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalizări.
Stagiul minim de cotizare introdus de legea nouă a pensiilor e de 15 ani. Stagiul complet, de 35 de ani.
Valoarea punctului de pensie rămâne cea actuală, de 732,8 lei, şi va creşte pe viitor, în funcţie de inflaţie şi salariul mediu brut.
Până acum, punctul de pensie se calcula doar în funcţie de salariul mediu pe economie.
Noua lege elimină şi pensiile speciale, cu excepţia magistraţilor.
De altfel, în urma unor ordonanţe ale guvernului vor fi recalculate până la finalul anului şi pensiile militarilor şi poliţiştilor.
O altă noutate este că în sistemul unitar de pensii vor fi introduse şi persoanele plătite pe drepturi de autor, care vor fi asigurate obligatoriu.
Legea pensiilor introduce şi o serie de prevederi menite să descurajeze numărul mare de pensionări anticipate.
Astfel, o persoană va putea ieşi la pensie cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard şi după ce a cotizat cu cel puţin opt ani mai mult faţă de stagiul complet.
Penalizarea pentru fiecare lună de pensionare în avans va fi de 0,75%.
Şi pensiile de invaliditate se doresc descurajate.
Astfel, acestea vor putea fi acordate nu în baza documentelor de la orice medic, ci după un raport completat de medicul asigurărilor sociale.
În 16 septembrie, proiectul legii pensiilor a fost adoptat de către Camera Deputaţilor cu 170 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri, în absenţa reprezentanţilor PSD şi ai PNL.
Dezbaterile în plenul camerei au fost marcate de controverse între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, un moment important fiind cel în care deputaţii se pronunţau asupra vârstei standard de pensionare.
După ce au votat de trei ori asupra aceluiaşi amendament, deputaţii au adoptat varianta iniţial aprobată de Senat, potrivit căreia vârsta de pensionare va fi, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, crescută la 65 de ani.
În acest fel, deputaţii au respins un amendament acceptat în Comisia de muncă potrivit căruia vârsta de pensionare pentru femei urma să fie de doar 63 de ani.