Românii "trăiesc din asigurări sociale de sănătate"
Ministrul Eugen Nicolăescu atrage atenţia că majoritatea românilor trăiesc din asigurările sociale de sănătate, iar cei care doresc să-şi facă asigurări private sunt liberi să încheie acest tip de asigurări.
Articol de Radio România, 14 Ianuarie 2013, 13:31
"Românii sunt în proporţie de 90% săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
El a revenit , luni, asupra anunţului din week-end potrivit căruia ministerul intenţiona ca probabil din luna martie, când ar urma să intre învigoare contractul-cadru pe 2013, spitalele private să nu mai beneficieze de fonduri din asigurările publice de sănătate.
Ministrul susţine că cine doreşte asigurări private este liber să le încheie.
"Cine doreşte să-şi exprime opţiuni poate să facă asigurări private. Legea de astăzi permite oricui să-şi facă asigurări private dacă doreşte, dacă are bani, dacă poate. Cetăţenii acestei ţări în proporţie de 90% sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta este problema României, nu-i a mea, nu-i a dumneavoastră, nu-i a nu ştiu cui, e a noastră, a tuturor. Noi pe asta trebuie s-o rezolvăm", a spus Nicolăescu.
Măsura eliminării banilor publici din fondurile pentru spitalele private depinde de o serie de factori: bugetul de stat trebuie acceptat de FMI şi aprobat de parlament, iar legea sănătăţii trebuie să rămână aşa cum este ea în prezent.
Oricum, a menţionat Eugen Nicolăescu, nu e normal ca firmele private să facă afaceri cu statul.
Cu toate acestea, în ultima perioadă mulţi români apelează la spitalele private.
Pacienţii cu boli cronice nu sunt de acord cu măsura ministerului.
"Măsura nu este binevenită. Tocmai pentru asta noi o să cerem o audienţă domnului ministru pentru a discuta punctual, pe patologii aceste măsuri deoarece, după principiul că banii urmăresc pacientul, pacientul care-şi permite se poate trata şi în spitalele private. Nu trebuie să deconteze Casa mai mult decât ar deconta şi la spitalele de stat", a spus Cezar Irimia, pentru Radio România Actualităţi, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.
Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.
Sistemul de sănătate "se va întoarce în timp"
Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan apreciază, într-un comunicat, că prin decizia actualului ministru Eugen Nicolăescu de a sista finanţarea unităţilor sanitare private, sistemul de sănătate din România se va întoarce în timp 20 de ani.
Raluca Turcan susţine că prin această măsură, Eugen Nicolăescu doreşte distrugerea reţelelor private de sănătate din România şi încalcă totodată dreptul plătitorului de a alege unde vrea să fie tratat, la stat sau la privat.