Românii sunt mai optimişti de Paşte
Potrivit unui sondaj de opinie IRES, starea de spirit a românilor este una optimistă.
Articol de Politica Romaneasca, 12 Aprilie 2015, 10:26
Starea de spirit a românilor este una de relativ optimism în preajma Sărbătorilor de Paşti, relevă un sondaj de opinie dat publicităţii, vineri, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
"La nivelul general al populaţiei, starea de spirit înainte de Sărbători este una de relativ optimism, nemulţumirea faţă de direcţia în care merge ţara este mult mai scăzută decât în anii precedenţi în această perioadă. Jumătate dintre respondenţi cred că direcţia în care se îndreaptă ţara este una greşită, în timp ce 40% cred că direcţia este bună. Spre comparaţie, în perioada 2010-2013, în perioada Sărbătorilor Pascale, proporţia celor care apreciau drept greşită direcţia în care merg ţara se situa între 69% (în 2013) şi chiar 80% (în 2011)", se arată în concluziile studiului.
Totuşi, optimismul românilor este în scădere faţă de sfârşitul anului trecut.
"Schimbarea de poziţionare a românilor cu privire la indicatorului legat de direcţia ţării a survenit după momentul 16 noiembrie 2014, moment în care s-a înregistrat o explozie de optimism (55% dintre cei chestionaţi declarau la acel moment că direcţia este una pozitivă), fiind primul moment după mulţi ani în care indicatorul de direcţie a fost evaluat în termeni pozitivi. Pe de alte parte însă, de la începutul lunii martie 2015, trendul este unul descendent - 49% dintre respondenţii participanţi la un studiu IRES, la începutul lunii martie, declarau că direcţia este una bună, în timp ce la începutul lunii aprilie, raportul se inversează, iar direcţia ţării este din nou evaluată negativ", se arată în cercetarea sociologică a IRES, citată de Agerpres.
De asemenea, românii sunt optimişti şi în privinţa banilor.
"Perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Sărbătorile de Paşti le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii ani - 39% în 2015 faţă de 38% în 2013 sau chiar 22% în anul 2011. Totuşi, aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că în acest an vor cheltui la fel ca şi anii trecuţi pentru sărbătorile pascale", relevă studiul IRES.
Studiul IRES a fost realizat în perioada 4-6 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.006 persoane şi cu eroare de 3%.