Românii strâng cureaua şi în 2012
Austeritate şi prudenţă, sunt cuvintele de ordine în bugetul pe anul viitor, care prevede ca salariile şi pensiile să rămână pe loc.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Octombrie 2011, 11:31
Bugetul pe anul 2012 va avea un deficit de sub 3%, susţine premierul Emil Boc, care spune că va trimite Parlamentului o versiune prudentă a bugetului, care să ferească România de riscuri majore, dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în Europa.
În 2011 nu vor fi indexate pensiile, iar salariile rămân la nivelul actual.
România nu este prinsă în criza datoriilor suverane, dar există pericolul ca datoria să crească, în condiţiile în care Guvernul României nu va continua o politică prudentă, a avertizat şeful Executivului.
Nu urmează negocieri uşoare în condiţiile în care, după cum explica preşedintele Traian Băsescu, bugetul trebuie abordat cu un deficit mai mic de 3%.
Va fi extrem de greu, datorită dobânzilor foarte mari care se percep acum la credite şi datorită lipsei banilor.
Ţintele bugetului în varianta Guvernului --fb1
►3% deficit bugetar |
►16% cotă unică de impozitare |
►20% creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene |
►salarii la nivelul actual |
►pensii neimpozitate |
Propunerile Opoziţiei --fb2
►reducerea contribuţiilor sociale cu 10% |
►reducerea TVA până la 19% |
►reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 50% |
►ajutoare financiare pentru agricultori |
►crearea de noi locuri de muncă |
Buget fără pensii indexate
Consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune că, foarte probabil, bugetul Romaniei pentru anul viitor va fi construit fără indexarea pensiilor.
În schimb, Guvernul va respecta calendarul actual şi va creşte cu 0,5 puncte procentuale, până la 3,5%, contribuţia virată fondurilor de pensii private obligatorii.
“Foarte probabil, în 2012, bugetul va fi construit fără indexarea pensiilor, dar vom continua efortul de creştere a contribuţiei la pensii la 3,5% după ce în 2009, am îngheţat contribuţia la 2%, apoi în 2010 am revenit la 2,5%, în acest an la 3%”, a declarat Andreea Paul Vass la un forum european de pensii private.
Andreea Paul Vass a adăugat că situaţia de la care se pleacă este aceea potrivit căreia populaţia României, deşi nu este în prezent una îmbătrânită ci mai degrabă una tânară decât media europeană, viteza cu care va îmbatrani până în 2060 este peste media europeană.
În aceste condiţii, presiunea care se prefigurează în viitor pe bugetul public de pensii este uriaşă, a spus Vass.
Deputaţii nu vor austeritate
Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a avizat, marţi, cu majoritate de voturi, proiectul bugetului Camerei pe anul 2012, acesta fiind cu 5% mai mare decât anul trecut, în sumă de 216,5 milioane lei.
Secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, le-a precizat deputaţilor din comisie că în buget sunt uşoare creşteri la cheltuielile de personal, dar că nu are în vedere creşterea salariilor, ci promovarea pe post a celor care au absolvit studii superioare.
Previziuni: 2011 - fără bani în plus, dar cu scumpiri
2012 aduce veşti proaste pentru români.
Bugetul va fi unul de austeritate, dar preţurile la alimente şi utilităţi vor creşte.
Actualele preţuri la utilităţi nu sunt sustenabile, susţin reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie.
Delegaţia FMI, aflată în Românie, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei, care au solicitat o scumpire a gazelor şi a electricităţii cu cel puţin 10%.
Este vorba de tarifele pentru consumatorii industriali, dar cu efect direct asupra preţurilor de producţie, transport şi distribuţie din mai toate domeniile.
Potrivit patronatelor din industria alimentară, anul viitor se preconizează şi o creştere a preţurilor la alimente.
De vină ar fi scumpirea carburanţilor, dar şi a energiei electrice şi gazelor.
Dacă punem la socoteală şi creşterea tarifelor la gigacalorie, este clar că, cu aceeaşi bani românii vor trebui să plătească alimente şi utilităţi mai scumpe.
Cert este că Guvernul va discuta cu FMI bugetul pe 2012, după care îl va înainta Parlamentului.
Cel mai probabil, spre sfârşitul anului vom putea face calcule exacte pentru anul viitor.