Românii şi bulgarii discriminaţi pe piaţa muncii din Olanda
Olanda intenţionează să înăsprească legislaţia privind controlul muncitorilor din alte state ale Uniunii Europene, inclusiv România şi Bulgaria.
Articol de Claudia Marcu, 20 Aprilie 2011, 09:22
Introducerea acestor noi reguli, mai stricte, va fi dezbătută, miercuri, la Rotterdam în cadrul unei conferinţe speciale prezidate de ministrul olandez al afacerilor sociale, Hemk Kamp.
El a invitat la discuţii reprezentanţi din trei mari municipalităţi olandeze: Rotterdam, Haga şi Westland.
Printre noile măsuri introduse de ministrul Hemk Kamp, se numără un sistem riguros de înregistrare a celor care vin să muncească în Olanda, apoi un control regulat efectuat de municipalităţi la domiciliul migranţilor.
Cei care după trei luni nu pot dovedi perspectiva unui loc de muncă, vor fi trimişi în ţara de origine, iar cei care au cazier vor fi declaraţi cetăţeni indezirabili.
În plus, de la 1 iulie, pentru cetăţenii români şi bulgari se va limita acordarea de permise de muncă, necesare conform tratatului de aderare.
Această măsură îi pune însă în dificultate pe mulţi din cultivatorii olandezi.
Într-o declaraţie televizată, ministrul Kamp a susţinut că aceştia procedează greşit atunci când optează pentru forţa de muncă din România şi din Bulgaria.
"Mai întâi, trebuie şă cauţi muncitori din Olanda sau din ţările care nu au nevoie de permis de muncă", a subliniat el.
Ministrul Hemk Kamp a fost însă dat în judecată de cultivatorii olandezi, care spun că, fără echipele cu care lucrează de ani de zile, recoltele de căpşuni şi sparanghel vor rămâne pe câmp.
Olanda îşi menţine graniţele închise pentru ultimele două state membre intrate în Uniunea Europeană cel puţin până la sfârşitul acestui an.