Românii şi bulgarii au liber pe piaţa muncii din Uniunea Europeană
La şapte ani de la aderarea la blocul comunitar, românii şi bulgarii pot lucra fără restricţii şi în ultimele state europene în care nu puteau să facă acest lucru până acum.
Articol de Laurenţiu Văduva, 01 Ianuarie 2014, 09:05
Restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii României şi Bulgariei sunt ridicate, începând cu 1 ianuarie 2014, în toate ţările Uniunii Europene.
În Marea Britanie şi Germania există temeri legate de un presupus aflux masiv de imigranţi din cele două ţări, care vor profita de serviciile de asistenţă socială.
Ministerul român al Afacerilor Externe a respins, însă afirmaţiile din mass-media britanice despre o invazie a imigranţilor.
Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a declarat că Marea Britanie nu este şi nu va fi destinaţia preferată a românilor.
Brânduşa Predescu vorbeşte chiar de o campanie făţişă împotriva românilor şi bulgarilor, apreciind că unele articole din presa insulară se învecinează cu rasismul.
La şapte ani de la aderarea la blocul comunitar, românii şi bulgarii pot lucra fără restricţii şi în ultimele state europene în care nu puteau să facă acest lucru până acum: Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Malta şi Olanda.
În Marea Britanie şi Germania îngrijorările vin deopotrivă din mediul politic şi cel jurnalistic.
Conservatorii britanici l-au presat pe premierul David Cameron până în ultimul moment să amâne deschiderea pieţei muncii pentru românii şi bulgarii care vor supune, zic ei, la grele încercări serviciile publice.
Conducerea Camerei de Comerţ din Londra spune, însă că imigranţii din cele două ţări aduc cunoştinţe şi experienţă de care Regatul Unit are mare nevoie şi acoperă chiar un gol de competenţe.
Presa britanică a dedicat pe 31 decembrie 2013 spaţii importante imigranţilor români şi bulgari.
The Sun afirmă că primul grup de imigranţi, între care foşti infractori şi cerşetori, s-a îmbarcat deja într-un autocar cu destinaţia Marea Britanie.
Daily Telegraph sugerează că agenţiile de recrutare din Bulgaria le oferă deja imigranţilor indicii practice despre cum să exploateze sistemul britanic de protecţie socială.
În schimb, The Guardian descrie o politică a fricii construită în mod gratuit şi fără scrupule în jurul ideii de imigraţie. Şi În Germania, conservatorii bavarezi aliaţi ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunţat cu fermitate împotriva risicării restricţiilor.
Potrivit France Presse, ei avertizează inclusiv cu posibilităţile crescute de fraudă în sistemul social. Curios însă că în Spania - una din ţările atinse cel mai puternic de criză - nu există mari îngrijorări în legătură cu ridicarea restricţiilor.