Românii "nu trebuie forţaţi sa voteze"
Românii trebuie să fie convinşi să voteze, nu să fie forţaţi, susţine deputatul liberal Alina Gorghiu, care pledează pentru elaborarea unui cod de conduită electorală.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Aprilie 2012, 18:10
Deputatul liberal Alina Gorghiu spune că nu este de acord cu impunerea în România a votului obligatoriu şi a afirmat că împreună cu alţi colegi parlamentari va prelua proiectul de Cod electoral lansat în 2010 de Autoritatea Electorală Permanentă şi-l va lansa în dezbaterea Parlamentului.
Aceasta a organizat duminică, împreună cu Asociaţia "O şansă pentru viitor", o dezbatere cu tema infracţiunilor electorale, la Palatul Parlamentului.
"Printre subiectele abordate se numără sancţionarea şi mai drastică a infracţiunilor ca până acum, impunerea unei noi sancţiuni în legislaţie anume aceea de a fi sancţionaţi funcţionarii publici care săvârşesc infracţiuni şi ajută diverşi candidaţi în timpul campaniei, deşi nu au voie. Un alt subiect este impunerea sau nu a votului obligatoriu la noi în ţară. Eu consider că nu ar trebui ca în România votul să fie obligatoriu, ci să rămână reglementat în Constituţie aşa cum este acum", a declarat Gorghiu.
Potrivit deputatului liberal, sunt zeci de mii de cazuri sesizate de potenţiale infracţiuni în timpul campaniei electorale, dar, la câteva luni sau la câţiva ani de la alegeri, se constată că nu există niciun infractor.
"Cazul cel mai clar este cel cu peste 22.000 de cazuri de vot multiplu sesizate de Autoritatea Electorală Permanentă la ultimele alegeri, din păcate nu avem nicio persoană condamnată pentru acest vot multiplu", a mai spus Gorghiu.
Ea a adăugat că de vină pentru această situaţie este proasta legislaţie, existând şase legi speciale care reglementează fiecare tip de alegeri, iar ele ''se bat cap în cap''.
"De vreun an mă străduiesc împreună cu colegii din ONG-uri, cu parlamentari, să lucrăm pe propunerea de Cod electoral pe care a pus-o în dezbatere publică AEP încă de la începutul anului 2010. E nevoie în momentul ăsta de o legislaţie unitară, ea se poate realiza printr-un capitol separat în noul Cod penal sau avem posibilitatea de a elabora un Cod electoral care să adune toate dispoziţiile electorale din toate legile speciale şi să formeze un tot unitar. Suntem ţara în care o lege îţi spune că este condamnată corupţia electorală, dacă se săvârşeşte în timpul campaniei electorale, iar eu ca om care a trecut prin campanii electorale vă spun că cea mai mare parte a corupţiei electorale, cea mai mare mită dată, se întâmplă în ziua alegerilor, care nu intră în campania electorală", a arătat Gorghiu.
Alina Gorghiu speră ca acest proiect să intre în dezbatere publică măcar până în perioada de alegeri parlamentare.
Senatul a adoptat tacit, în urmă cu două săptămâni, un proiect de lege care prevede obligativitatea cetăţenilor români de a vota. Iniţiativa trebuie, însă, adoptată şi de Camera Deputaţilor ca for decizional.