Românii din străinătate vor putea să afle detalii despre locurile de muncă din România
Românii din străinătate vor putea să afle detalii despre locurile de muncă disponibile în România printr-o platformă guvernamentală interactivă.
Articol de Iulian Olescu, 01 Martie 2020, 09:43
Guvernul anunţă că lucrează la o platformă prin care românii din străinătate vor putea să afle detalii despre locurile de muncă disponibile în România.
Platforma interactivă ar urma să fie aplicată experimental în Italia.
Dar, pentru a combate eficient deficitul de forţă de muncă, vor trebui introduse schimbări, în paralel şi în ţară, în modul cum reacţionează instituţiile statului, dar şi mediul de afaceri.
Reprezentaţii mediului de afaceri spun că este nevoie de o simplificare a procedurilor privind aducerea muncitorilor străini în România, de măsuri pentru repatrierea românilor plecaţi la muncă, în străinătate şi mai ales de îmbunătăţirea sistemului educaţional, în special prin promovarea învăţământului dual, cel care combină noţiunile teoretice cu practica.
Pe lângă domeniul prevederilor legale care reglementează piaţa muncii, Executivul trebuie să adopte şi măsuri de facilitare şi de promovare a ofertelor de muncă din România, dar şi de mediere, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, prezent la eveniment.
El a adăugat că sunt 400 de mii de cereri de muncă din partea angajatorilor români, în domenii cum ar fi: hoteluri şi restaurante, mecanică, electricieni etc. Iar pe de altă parte, există numeroşi români plecaţi din ţară care ar putea fi convinşi să se întoarcă.
Ionel Dancă:Ministerul Muncii, împreună cu Departamentul românilor de pretutindeni de la nivelul Guvernului, în acest moment, lucrează la o platformă care va fi pilotată mai întâi în Italia, împreună cu alţi parteneri sociali, cu Confindustria, cu grupuri de reprezentare a angajatorilor, tocmai pentru a face cunoscute, cetăţenilor români care lucrează în străinătate, ofertele de muncă din România. O platformă interactivă online la care, în acest moment, se lucrează împreună cu Ministerul Muncii şi Departamentul românilor de pretutindeni.
Ionel Dancă mai spune că, la momentul intrării ţării noastre în Uniunea Europeană, a fost creată o reţea de instituţii şi oficii care să ajute cetăţenii români să beneficieze de dreptul la muncă în statele europene.
Aceste instituţii ar trebui, acum, să sprijine românii plecaţi care doresc să se întoarcă în România, la Ministerul Muncii fiind în lucru un proiect în acest sens.
Reprezentanţii mediului de afaceri sunt conştienţi că ar trebui să atragă tinerii spre domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, nu să îi pună la sarcinile cele mai dificile, încă din perioada de practică.
Ei consideră că singura soluţie pe termen lung, la problema deficitului de forţă de muncă, este învăţământul dual, un fel de echivalent al şcolilor profesionale.
Şi preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, spune că oamenii de afaceri ar trebui să se implice mai mult.
Călin Ile: Una din cele mai mari priorităţi pe care noi, mediul de afaceri, o avem e să fie mai responsabili şi să nu mai tolerăm plata la negru, la gri, pentru că, până la urmă, asta se întoarce împotriva noastră. După părerea mea, nu există o soluţie miraculoasă la problema forţei de muncă. Există un mix de soluţii pe care trebuie să le abordăm structurat. Una din ele este: importul forţei de muncă trebuie simplificat şi să ajutăm la integrarea lor. A doua e: implicarea pe educaţie. A treia e: tema RePatriot şi imaginea pe care noi o creăm, pentru tot ce înseamnă investiţii, flux de turişti şi inclusiv flux de forţă de muncă.
Alte elemente care pot contribui la reducerea deficitului de forţă de muncă sunt digitalizarea şi adoptarea de noi tehnologii inovatoare în toate domeniile.