Românii din strainătate trebuie să-şi cunoască drepturile
Românii care vor să plece la muncă în străinătate, trebuie să fie mai bine informaţi cu privire la drepturile pe care le au.
Articol de Amalia Bojescu, 14 Martie 2017, 19:56
Este una din concluziile discuţiilor purtate astăzi la comisia senatorială pentru românii de pretutindeni, în contextul apariţiei unor informaţii despre existenţa unor cazuri de exploatare în Italia.
Românii care merg şi muncesc în Italia nu-şi cunosc drepturile ca cetăţeni ai Uniunii Europene.
De cele mai multe ori cad victime exploatării, muncii la negru şi, în cazul femeilor, abuzurilor sexuale.
Una dintre cauze este lipsa de informare - spune Emilia Spurcaciu, reprezentanta Asociaţiei INCA, ce face parte din cea mai mare confederaţie sindicală din Italia.
"Persoanele sunt lipsite de încredere, în primul rând în ele, dar şi în instituţii, iar un aspect important este lipsa informaţiilor. Nu sunt conştienţi că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi că au drepturi, iar acest lucru ne împiedică să-i ajutăm. Vorbim despre persoane care sunt foarte vulerabile, persoane care depind de angajatori, care sunt exploatate şi cărora le este teamă să denunţe şi, de multe ori, rămân şi fără documente", susţine Emilia Spurcaciu.
În Italia, există instrumente legislative pentru combaterea exploatării, însă, acestea trebuie aplicate - declara preşedinta Asociaţiei de Femei din Italia, Silvia Dumitrache.
Mai ales că - spunea ea - s-au făcut sesizări în astfel de cazuri.
"N-am primit niciun răspuns. Au evitat să ne spună, ni s-a cerut să avem şi mai multă răbdare, am fost şi la Ragusa, am fost în sere, am vorbit cu toţi cei implicaţi, inclusiv cu carabinierii şi cu primarul din Ragusa, toată lumea este informată. Din păcate, măsuri concrete de lungă durată, nu s-au luat", a afirmat ea
Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, senatorul PNL Viorel Badea, preciza că o bună comunicare între Parlament, Guvern şi mediul asociativ poate duce la rezolvarea problemelor.
"Ceea ce putem să facem noi este să tragem un semnal de alarmă, atât la nivel public în România, cât şi în relaţia noastră cu autorităţile italiene şi să monitorizăm şi să le dăm oamenilor încrederea că pot să comunice aceste situaţii", a spus Badea.
Prezentă la discuţii, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, declara că trebuie găsite soluţii imediate pentru rezolvarea acestei crize, dar că sunt necesare şi măsuri pentru prevenirea apariţiei unor astfel de situaţii.