Românii din diaspora susţin că "sunt împiedicaţi să voteze"
Federaţia asociaţiilor de români din Europa susţine că mai mult de 30% dintre românii din diaspora nu au documente de şedere şi prin urmare, nu pot vota.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Decembrie 2012, 10:20
Federaţia asociaţiilor de români din Europa cere Guvernului României sa anuleze de urgenţă obligativitatea prezentării altui document în afara pașaportului sau cărții de identitate la secțiile de votare din străinătate.
Mai mult de 30% dintre românii din diaspora nu au documente de ședere, cum este cazul Marii Britanii unde, în ciuda faptului ca românii se confruntă cu restricții pe piața muncii, dacă doresc sa lucreze ca angajați având nevoie de o autorizație, studenții și antreprenorii nu sunt obligați sa aibă document de ședere, se precizează într-un comunicat de presă.
În Spania, peste 300 de mii de români care pe data de 21 Iulie 2011 nu au fost înregistrați la birourile de muncă au probleme serioase la înnoirea documentului de ședere, autoritațile spaniole condiționând eliberarea documentului de dovada unei sume de 6 000 Euro.
Din această cauză, mulți dintre ei nu și-au mai reînnoit documentele de ședere.
Nici în Statele Unite, numărul românilor fără rezidență nu este deloc de neglijat, existând persoane care locuiesc acolo de 10-15 ani şi care, din cauza sistemului de imigrare foarte complicat, nu au reușit sa obțină documentul de rezidenţă, se mai arată în comunicat.
Federaţia consideră că Guvernul României, pe lângă numarul secțiilor de votare insuficient, introduce încă o regulă ca să îngreuneze votul.
"Reamintesc Guvernului României că este dator sa asigure dreptul la vot orcărui cetățean român, indiferent unde se gasește el", a declarat FADERE, Daniel Ţecu.
Documente de vot pentru românii din străinătate
Potrivit legii, documentul de vot pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate este paşaportul simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.
În cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate, documentele de vot sunt paşaportul simplu sau, în cazul statelor membre ale Uniunii Europene, şi cartea de identitate, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.
Traian Băsescu: Nu trebuie uitaţi electorii din străinătate
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să facă public numărul cetăţenilor români cu drept de vot la alegerile parlamentare de duminică.
În opinia sa, neanunţarea acestor date creează condiţii de fraudare a alegerilor.
Traian Băsescu a subliniat că nu trebuie uitaţi nici electorii din străinătate.
"Atenţionez Guvernul că are obligaţia ca imediat să clarifice dreptul de vot al celor care au şedere legală pe mai mult de şase luni în străinătate. Guvernul trebuie să îi introducă în cifra electorală pe cei 500 de mii de cetăţeni români cu domiciliul stabilit în străinătate", a spus preşedintele.
Victor Ponta: Votul de străinătate va fi corect
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că votul din străinătate va fi foarte corect, pentru că toate instituţiile abilitate au luat măsurile tehnice necesare pentru asta.
El a subliniat că scorul electoral din 9 decembrie va reflecta exact voinţa politică a românilor.