Românii din Covasna, Harghita şi Mureş, supuşi unui proces de deznaţionalizare
Într-o rezoluţie adoptată la Universitatea de la Izvorul Mureşului, românii din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, cer elaborarea unei strategii guvernamentale de dezvoltare economică şi finanţarea asociaţiilor culturale.
Articol de Radiojurnal, 21 August 2016, 08:54
Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului le cer autorităţilor să-i protejeze pe românii din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, despre care spun că sunt expuşi sistematic unui proces continuu şi susţinut de deznaţionalizare.
În rezoluţia adoptată la încheierea ediţiei din acest an, se solicită elaborarea unei strategii guvernamentale de dezvoltare economică pentru cele două judeţe şi finanţarea asociaţiilor culturale româneşti.
Şi românii din afara graniţelor au nevoie de o strategie coerentă pentru salvarea identităţii naţionale şi a credinţei ortodoxe, s-a subliniat la Universitatea de la Izvorul Mureşului.
Românii din comunităţile istorice reclamă probleme de asimilare
Românii din comunităţile istorice au cerut sprijinul autorităţilor de la Bucureşti pentru păstrarea valorilor naţionale.
"Deseori suntem umiliţi, românii din Bulgaria se topesc în fiecare zi. Noi suntem într-o situaţie de alertă, într-o situaţie de comă, noi suntem în modul în care trebuie să se acţioneze cât mai rapid să se intervină ca să fim salvaţi ca neamuri", a spus Ivo Gheorghiev, reprezentantul comunităţii româneşti din Bulgaria.
Şi românii din Valea Timocului reclamă problemele de asimilare pe care le au.
Acolo, învăţământul în limba română este aproape inexistent, iar slujbele religioase sunt interzise, după cum susţine Predrag Balaşevici, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Cultura Româno-Vlahilor din Serbia.
"Ne bucurăm că suntem împreună că ne putem ruga la Dumnezeu, mai ales noi, românii care venim din Serbia din Valea Timucului, care au mari probleme cu slujba în limba română, ni se interzice să avem slujba noastră", a susţinut Predrag Balaşevici.
Rezoluţia adoptată la finalul celei de-a XIV-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului va fi înaintată Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României şi partidelor parlamentare şi neparlamentare.