Românii din Covasna cer autorităţilor să li se respecte drepturile
Reprezentanţii comunităţii româneşti din judeţul Covasna au adoptat, la Întorsura Buzăului, un program de autoorganizare comunitară pentru protejarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din această parte a ţării.
Articol de Oana Negrea, 11 Iulie 2015, 10:03
UPDATE Reprezentanţii comunităţii româneşti din judeţul Covasna reuniţi la Întorsura Buzăului au adoptat un Memorandum prin care solicită sprijinul autorităţilor statului pentru prezervarea culturii şi identităţii naţionale a românilor din zonele în care sunt numeric minoritari.
Printre altele, ei cer Preşedinţiei, parlamentului şi guvernului să elaboreze o strategie specială pentru sprijinirea şi conservarea acestor comunităţi şi pentru stoparea exodului românilor din Covasna şi Harghita.
De asemenea, ei solicită numirea unui consilier prezidenţial, respectiv guvernamental, care să monitorizeze situaţia comunităţilor româneşti, precum şi finanţarea din bugetul de stat a proiectelor promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din această zonă.
Reprezentanţii comunităţii româneşti din judeţul Covasna s-au întâlnit sâmbătă, la Întorsura Buzăului, pentru a contura o strategie de consolidare a acestei comunităţi, de protejare şi afirmare a identităţii naţionale.
"Raţiunea este aceea ca românii din această zonă să vadă că nu sunt singuri, să fie încurajaţi şi în acelaşi timp să fie atenţionată structura politică românească, autorităţile statului român, care sunt factori de putere de decizie să ia masuri încât să nu fie uitaţi", spune profesorul universitar doctor Ioan Sabău Pop, preşedintele executiv al Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.
Preasfinţitul Andrei Moldovan, episcopul Covasnei şi Harghitei, susţine că românii din Covasna vor să transmită un mesaj pentru protejarea simbolurilor româneşti.
"Dorim să transmitem un mesaj către cei care conduc destinele neamului românesc, să se aplece la tot ceea ce se cheamă simbol românesc în această parte de ţară", a spus preasfinţitul Andrei Moldovan.
Potrivit arhivistului Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna - Harghita din Sfântu Gheorghe, populaţia de etnie română din judeţul Covasna a scăzut cu 12% în ultimii 10 ani, un procent aproape dublu faţă de scăderea maghiarilor din zonă.