Românii, codaşi la utilizarea internetului
În România, procentul românilor care nu au folosit niciodată internetul este de 54 la sută, mai mare decât al celorlalţi europeni.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Iulie 2011, 13:37
Preţuri rezonabile pentru acees şi viteză bună de conectare - două avantaje care nu sunt suficiente pentru ca românii să se folosească din plin de Internet, unul dintre principalele instrumente moderne de comunicare şi informare.
Dacă în medie, în Europa, ceva mai mult de un sfert din populaţie nu a navigat niciodată, în România procentajul este dublu; mai bine de jumătate dintre concetăţeni nu au folosit niciodată Internetul.
Datele au fost prezentate, luni, la Bucureşti, de comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes.
În Europa, aproximativ 60% din populaţie utilizează, în mod regulat, Internetul.
Peste jumătate dintre români nu au folosit niciodată internetul
În România, potrivit vicepreşedintei Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabilă pentru Agenda Digitală, procentul românilor care nu au folosit niciodată Internetul este mai mare decât al celorlalţi europeni - 54%.
Lucrurile s-ar putea schimba odată cu noul plan de acţiune al Comisiei Europene privind guvernarea electronică, care prevede, pentru următorii cinci ani, 40 de măsuri specifice care vor permite cetăţenilor şi întreprinderilor să utilizeze facilităţile online. De exemplu, pentru a înregistra o firmă, a solicita şi a avea acces la asigurările sociale şi de sănătate, a se înscrie la o universitate sau a participa la licitaţii pentru furnizarea de servicii şi mărfuri pentru administraţiile publice.
Europa nu are o piaţă unică digitală
Aşa-numita Agendă digitală pentru Europa are ca obiectiv să mărească, până în 2015, procentul de utilizatori ai serviciilor de guvernare electronică la 50% în rândul cetăţenilor europeni şi la 80% în rândul întreprinderilor.
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, a avertizat că România nu trebuie sa piardă acest tren, dar cum putem ajunge la aşa-numita guvernare, administrare electronică sau la extinderea reţelei de Internet de mare viteză, în condiţiile în care România încă se zbate din lipsă de bani.
Neelie Kroes spune că sunt soluţii, doar să le folosim.
"Nu doar România are probleme cu banii şi finanţarea, dar există fonduri structurale, iar în negocierile privind viitoriul buget european am obţinut 9,2 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor de conectare prin Internet de mare viteză în Europa, dar nu e vorba numai de obţinere de bani, ci şi să vă dezvoltaţi propriile proiecte şi abordări", a spus comisarul.
Un raport al Comisiei Europene arată că tranzacţiile transfrontaliere sunt limitate şi 54% dintre utilizatorii de Internet cumpără sau vând bunuri online, numai 22% dintre ei fac tranzacţii cu alte state ale Uniunii.
Concluzia raportului Comisiei este că Europei îi lipseşte încă o veritabilă piaţă unică digitală, care este esenţială, pentru a stimula dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi pentru a oferi europenilor produse mai variate, la preţuri competitive.
Agenda Digitală a României, supusă dezbaterii publice
Agenda Digitală a României, lansată la Bucureşti,va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern în toamnă, dă asigurări ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Valerian Vreme, citat de Agerpres.
Întrebat de câţi bani are nevoie ţara noastră pentru a o şi aplica, şeful de la comunicaţii a evitat să înainteze o sumă, dar a menţionat că orice firmă autohtonă poate accesa bani europeni dacă vrea să contribuie la procesul de informatizare.
Documentul, care va fi supus consultării publice, conţine toate acţiunile necesare aplicării strategiei de informatizare pe cei şapte piloni şi va fi postat pe site-ul ministerului săptămâna viitoare. C