Românii au "interzis" pe piaţa muncii din Marea Britanie până în 2013
Marea Britanie a decis să prelungească restricţiile de pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari până în 2013.
Articol de Dan Vasiliu, 23 Noiembrie 2011, 18:30
Ministrul pentru imigraţie, Damian Green, a declarat că menţinerea restricţiilor era necesară pentru protejarea pieţei muncii din Marea Britanie.
Problemele economice din ultimii ani au avut un impact serios asupra pieţei muncii, chiar dacă efectele negative au fost absorbite în mare parte, însă în circumstanţele economice actuale este foarte greu de estimat cât de mult afectează migraţia acest sector - a declarat Damian Green.
Menţinerea restricţiilor face parte din strategia guvernului de la Londra de a reduce dependenţa angajatorilor faţă de muncitorii imigranţi, în special în sectoarele unde se cere forţă de muncă necalificată.
Guvernanţii speră ca astfel să reducă rata şomajului, care a atins un nivel record în rândul tinerilor şi să-i ajute pe muncitorii britanici să se recalifice în sectoarele unde există cerere.
Pe lângă păstrarea restricţiilor, guvernul a anunţat, în trecut şi un plan diminuat al vizelor de muncă şi reguli mai stricte pentru studenţii străini, astfel încât migraţia netă să fie redusă de la câteva sute de mii la câteva zeci de mii de persoane.
Hotărârea executivului britanic a avut la bază raportul întocmit de Comitetul de Consiliere privind Migraţia, car, în urma cercetărilor efectuate, a considerat că există riscul ca după ridicarea restricţiilor, numărul imigranţilor români şi bulgari să crească semnificativ.
În prezent, se estimează că în Marea Britanie locuiesc circa 50.000 de români, o cifră mică în comparaţie cu alte naţionalităţi, dar care aproape s-a triplat din momentul aderării la Uniunea Europeană.
Pentru a lucra în condiţii legale, cetăţenii români au nevoie de un permis de muncă. Acesta poate fi obţinut doar în momentul în care solicitantul are o ofertă concretă într-un sector care necesită o anumită calificare şi pentru care angajatorul nu a putut găsi un ocupant potrivit printre rezidenţi.
Există, totodată, un număr limitat de locuri de muncă în agricultură şi în industria alimentară, care însumează circa 24.000 de posturi.
De asemenea, muncitorii români pot opta şi pentru statutul de liber profesionist, însă acesta nu el conferă drepturi egale cu ceilalţi muncitori şi îi expune riscului de a fi exploataţi.
Restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari vor rămâne în vigoare până la finalul anului 2013, când expiră perioada de tranziţie pentru noii membri ai Uniunii Europene.
Pe de altă parte, o rezoluţie adoptată recent în Parlamentul European, le recomanda statelor din Uniune, care au impus restricţii pentru cetăţenii români şi bulgari, să le ridice până la sfârşitul acestui an, deoarece nu există dovezi că liberalizarea pieţei muncii ar determina un aflux masiv de imigranţi.