Românii au încredere în Primării, Guvern şi Consilii Judeţene
Primăriile conduc în topul încrederii românilor, în timp ce partidele politice se află la polul opus, potrivit unui sondaj INSCOP Research.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Mai 2013, 12:21
Primăriile, Guvernul şi Consiliile Judeţene sunt instituţiile politice în care românii au cea mai mare încredere, în timp ce la polul opus se află partidele politice, potrivit unui sondaj dat publicităţii.
Astfel, în ierarhia încrederii în instituţiile politice conduc primăriile cu 41,8% încredere în timp ce la polul opus se află partidele politice, cu 19,2% multă şi foarte multă încredere.
Guvernul se bucură de încrederea a 38,6% din totalul populaţiei, Consiliul Judeţean cu 34% , Curtea Constituţională cu 32,9% încredere (31,9% luna martie), Parlamentul cu 28,4% (31,1% luna martie), Preşedinţia cu 27,9% (27,6% luna martie).
Şi în ceea ce priveşte instituţiile executive, ierarhia din luna martie se păstrează, arată realizatorii cercetării.
Dintre instituţiile executive, cea mai mare cotă de încredere o are Armata, urmată de BNR, Poliţie şi SRI.
Biserica, primul loc la instituţii sociale
La capitolul instituţii sociale, pe primul loc în acest barometru al încrederii publice este biserica, urmată de universităţi şi presă.
''Primele trei categorii profesionale sunt cumva ideale. În mod normal şi într-o perioadă de pace nu prea ai de ce să fii nemulţumit de pompieri, jandarmi sau militari. Dintre cele trei categorii, pompierii sunt singura care are atribuţii specifice în perioadele lipsite de probleme deosebite, intervenţiile pompierilor în cazul diferitelor incendii şi accidente fiind de fiecare dată percepute şi mediatizate pozitiv. De aici şi plasarea lor în vârful clasamentului. Plasarea profesorilor, preoţilor, medicilor şi poliţiştilor pe treptele următoare, dar, oricum, peste cota de 50%, este îmbucurătoare dacă avem în vedere că de data aceasta vorbim despre categorii profesionale cu care cetăţenii se întâlnesc în mod curent. De remarcat faptul că încrederea în preoţi este sub nivelul de încredere în instituţia Bisericii'', explică sociologul Darie Cristea, coordonator programe INSCOP Research, încrederea românilor în categoriile profesionale.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 20-28 aprilie 2013.
Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Barometrul de opinie ''Adevărul despre România'', realizat de Inscop Research la comanda cotidianului ''Adevărul'', prezintă ierarhia încrederii în instituţiile politice, executive, sociale/private şi internaţionale, respectiv o radiografie a încrederii în diverse categorii profesionale.