Românii au dreptul de a fi primii cumpărători ai pământurilor din România
Legea terenurilor agricole protejează dreptul cetăţenilor români de a fi primii cumpărători ai terenurilor. Cetăţenii UE vor putea cumpăra terenuri în România în condiţii de reciprocitate.
Articol de Radio România, 19 Februarie 2014, 08:05
Noua formă a legii privind vânzarea terenurilor agricole, adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, protejează dreptul cetăţenilor români de a fi primii cumpărători ai pământurilor care se vând în ţara noastră.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că în forma actuală a actului normativ, revizuită la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, procesul de vânzare a terenurilor din extravilan este simplificat.
"Cetăţeanul care doreşte să vândă nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie, unde trebuie să meargă cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, după care aşteaptă acasă, iar primăria îi va transmite pe cale poştală avizul pentru vânzare. Sub aspectul vânzătorului, procesul este simplificat foarte mult şi prin faptul că nu se plăteşte niciun fel de taxă. Totul revine în sarcina primăriilor", a spus Daniel Constantin.
Declaraţia AUDIO a minsitrului Daniel Constantin, în prima pagină a site-ului în playerul AUDIO
Documentul mai prevede că cetăţenii Uniunii Europene sau ai statelor-parte din Acordul privind spaţiul economic european vor putea achiziţiona teren agricol în România în condiţii de reciprocitate.
Criticile Opoziţiei
Modul de dezbatere a acestei legi a fost criticat de opoziţie.
Atât liderii PDL, cât şi cei ai PP-DD consideră că deputaţii au tratat superficial subiectul.
Deputatul UDMR Cseke Attila a afirmat că actul normativ restricţionează procesul de vânzare-cumpărare.
"Dacă din 1989 până în prezent, un cetăţean român putea să vândă liber, fără nici un fel de constrângeri, avize de la Ministerul Apărării, de la alte servicii şi aşa mai departe, către un alt cetăţean român, terenul lui extravilan, pe baza acestei legi, nu va mai putea face aşa ceva", a spus Cseke Attila .
Ministerul Agriculturii a fost receptiv la sugestiile UDMR şi a susţinut amendamentul deputatului Marton Arpad, care viza modul de identificare a preemptorilor.
Sub aspectul vânzătorului, procesul este simplificat foarte mult şi prin faptul că nu se plăteşte nici un fel de taxă.
Totul revine în sarcina primăriilor.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz