Românii au avut "surpriza" de a retrage mai puţini bani decât au depus la bănci
Românii au avut surpriza de a retrage mai puţini bani decât au depus, din cauza dobânzilor ridicate practicate de bănci.
Articol de Iulian Olescu, 27 Decembrie 2015, 20:30
Dobânzile la depozitele bancare s-au redus semnificativ în acest an.
În plus, în numerosase cazuri, românii au avut surpriza de a retrage mai puţini bani decât au depus, în pofida faptului că dobânzile nu au intrat şi în România pe valori negative, aşa cum s-a întâmplat în mai multe ţări europene.
Explicaţia este legată de numărul şi nivelul ridicat al comisioanelor practicate de bănci.
Cu toate acestea, românii au continuat să economisească, văzând în depozitele bancare mai degrabă un instrument de protejare a banilor lor şi nu unul de multiplicare a investiţiei, spune analistul financiar al portalului FinZoom, Irina Chiţu.
"Pe întreg parcursul anului 2015, dobânzile la depozite au scăzut, în principal din cauza reducerii dobânzii de politică monetară al Băncii Naţionale. Practic, rata medie a dobânzilor la depozitele în lei acum este de 1,27%, dar avem şi depozite în lei cu rata dobânzii de 3%, pentru depozite de exemplu la 12 luni, pentru că unele bănci au nevoie de lichiditate. Cu toate că dobânzile la depozite sunt mici, totuşi românii au continuat să economisească pe tot parcursul anului 2015, astfel că volumul total al depozitelor a crescut. După cât s-a observat, un câştig real dintr-un depozit nu înseamnă numai rata dobânzii. Trebuie să avem în vedere, în primul rând, comisioanele practicate de bănci. Dacă dobânda este foarte mică şi comisioanele sunt din ce în ce mai mari, ceea ce s-a observat în ultimul timp, atunci ajungem şi noi, de fapt, să avem un câştig real negativ, chiar dacă nu avem dobânzi negative", a spus Irina Chiţu.
Principalele comisioane practicate de bănci în cazul depozitelor sunt cele aferente contului curent ataşat fiecărui depozit, dar mai ales comisionul de retragere numerar, pe care unele instituţii de credit îl practică chiar şi în ziua scadenţei depozitului şi care se aplică la întreaga sumă retrasă, mai spune Irina Chiţu.