Românii afectați economic de coronavirus pot cere suspendarea plăţii ratelor la bănci
Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi de cele financiare nebancare.
Articol de Petruţa Obrejan, 27 Martie 2020, 11:57
Românii care au fost afectaţi economic de coronavirus pot cere suspendarea plăţii ratelor la bănci.
Este vorba atât de persoane fizice, cât şi juridice, iar solicitarea se poate face pe o perioadă de 9 luni.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a precizat, după şedinţa de guvern de ieri, că a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori.
Normele de aplicare la această decizie urmează să fie aprobat prin hotărâre de guvern şi publicate în 15 zile de la aprobarea acestei ordonanţe.
Amânarea plății ratelor, cel mult nouă luni
Românii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemia de COVID-19 pot cere băncilor amânarea plăţii ratelor fie o lună, două, dar nu mai mult de nouă luni, având ca dată limită 31 decembrie 2020, afirma aseară ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
Florin Cîţu:S-ar putea să fie persoane sau companii care doresc doar să suspende pe perioadă de o lună, două sau trei, le-am oferit această flexibilitate. În ceea ce a circulat până acum în spaţiul public, se suspenda pe o periodă de nouă luni şi foarte multe persoane poate că nu ar fi vrut acest lucru.
Chiar dacă li se va aproba o pauză de la plata ratelor pe perioada dorită, dobânda nu va fi suspendată, ci eşalonată.
Florin Cîţu: Deci se vor adăuga creditului, dar se reeşalopnează pe toată durata creditului, deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie, creditele ipotecare, pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim cinci ani. De ce această excepţie aici? Pentru că statul român a intervenit să-i ajute pe cei cu credite ipotecare.
Solicitarea amânării plăţii ratelor se va putea face doar pe perioada stării de urgenţă, a mai spus Florin Cîţu, electronic sau prin telefon.
Persoanele interesate trebuie însă să nu aibă restanţe la momentul solicitării, a mai spus ministrul.
Constantin Rudniţchi: Ordonanţa Guvernului este binevenită
Ordonanţa Guvernului privind ratele bancare este binevenită în contextul actual, chiar dacă forma sa finală diferă de ceea ce se anunţase iniţial - spune analistul economic Constantin Rudniţchi.
Constantin Rudniţchi:Senzaţia mea este că nu ştiu dacă s-a dorit sau nu să se întâmple aşa, dar aceasta pare a fi realitate, s-au dat mai multe speranţe decât s-a realizat în această ordonanţă, în sensul că înainte de a fi această şedinţă de guvern, s-a vorbit mult despre faptul că toată lumea, indiferent dacă este persoană fizică sau juridică, va avea acces la prevederile acestei ordonanţe şi la amânarea plăţii ratelor bancare. Ei bine, această ordonanţă nu conţine prevederi care să includă pe toată lumea şi este un criteriu deocamdată nu foarte clar, destul de vag totuşi, şi anume, doar persoanele afectate direct sau indirect de această criză a coronavirusului. Spun că este destul de vag, pentru că nu ştim încă ce înseamnă "indirect"; "direct" putem ştii, s-a suspendat, eu ştiu, contractul de muncă, eşti în şomaj tehnic, eşti concediat poate, ai oprit compania /.../ ordonanţei militare, sigur că aici nu sunt dubii că poţi beneficia de amânarea plăţii ratelor. Dar o să vedem ce înseamnă "indirect" şi va trebui să aşteptăm normele.