România vrea un pachet de recuperare puternic pentru o relansare economică sustenabilă
Președintele Klaus Iohannis susține că România doreşte un pachet de recuperare puternic ce să susţină o relansare economică sustenabilă.
Articol de Oana Bâlă, 19 Iulie 2020, 15:57
Summitul extraordinar al Consiliului European de la Bruxelles pe tema pachetului de relansare economică a Uniunii Europene a fost prelungit astăzi cu încă o zi, după ce negocierile au înregistrat blocaje pe fondul divergenţelor între statele membre legate de repartizarea granturilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a sumelor din fondul de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro.
Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să se reunească în scurt timp în cadrul unei sesiuni de lucru la Bruxelles, în speranţa că vor depăşi divergenţele şi vor ajunge la un acord asupra planului de 1.824 de miliarde de euro, compus din fondul de redresare şi bugetul multianual pe şapte ani.
Aşa-numitele state frugale, în frunte cu Olanda şi Austria, par să împiedice ajungerea la un compromis şi vor condiţii mai stricte şi subvenţii mai puţine pentru statele afectate de criză, o condiţie greu de acceptat de ţările din sud, dar şi de Germania şi Franţa.
De altfel, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat înainte de începerea lucrărilor summitului cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu şefa comisiei europene, Ursula von Der Leyen pentru a găsi soluţia ieşirii din impas, în ciuda dezacordurilor evidente.
Angela Merkel este sceptică şi spune că este posibil să nu se ajungă la un rezultat astăzi, în timp ce Emmanuel Macron crede că vor fi găsite compromisurile corecte în următoarele ore.
România este reprezentată la summit de preşedintele Klaus Iohannis, care spunea că ţara noastră doreşte un pachet de recuperare puternic ce să susţină o relansare economică sustenabilă.