România votează pentru Parlamentul European
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.
Articol de Petruţa Obrejan, 25 Mai 2014, 07:39
În cursa electorală s-au înscris 15 formaţiuni politice şi opt independenţi, iar primele rezultate parţiale vor fi anunţate chiar în această noapte.
Tot în această zi au loc alegeri parlamentare parţiale şi locale în unele zone din ţară.
De la ora 7.00 s-au deschis uşile secţiilor de votare, informează redactorul RRA.
Sunt 18.532 de secţii de votare pe întreg teritoriul României şi de alte 190 de secţii de votare în străinătate.
Intervalul la care românii pot să-şi desemneze cei 32 de reprezentanţi în Parlamentul European, este 7:00-21:00, fără posibilitatea extinderii acestei perioade.
Documente pentru exercitarea votului: carte sau buletin de identitate, paşaport simplu, diplomatic sau de serviciu, inclusiv în formulă electronică şi, desigur, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor şcolilor militare.
►Cetăţenii care se vor prezenta la vot vor primi un buletin de vot alcătuit din opt pagini, unde sunt trecute atât cele 15 formaţiuni, cât şi cei opt candidaţi independenţi.
►În funcţie de preferinţele personale, fiecare cetăţean trebuie să aplice ştampila cu menţiunea "Votat" în interiorul patrulaterului unde se găsesc fie lista propusă de partide, fie candidaţii independenţi.
►Dacă o persoană consideră că a aplicat greşit ştampila, dar nu a introdus în urnă buletinul de vot, mai are dreptul să solicite doar un singur buletin de vot.
►Dacă sunteţi în localitatea unde aveţi şi domiciliul veţi putea vota doar la secţia de votare unde sunteţi arondat cu locuinţa.
►Dacă sunteţi în tranzit veţi putea vota la orice secţie de votare şi veţi fi trecut în listele electorale suplimentare.
Puteţi verifica pe internet la adresa www.registrulelectoral.ro secţia de votare unde sutneţi arondaţi.
Românii din străinătate
În ceea ce-i priveşte pe românii din străinătate, aceştia vor putea vota la orice secţie de votare şi în acest caz vor fi trecuţi tot pe listele suplimentare.
►Îşi vor putea exercita opţiunea politică toţi cei care au împlinit 18 ani şi nu au interdicţii medicale sau judecătoreşti.
În ceea ce priveşte persoanele netransportabile, din motive de boală sau detenţie, acestea pot vota cu ajutorul urnei mobile în baza unei cereri prealabile făcute preşedintelui secţiei de votare unde sunt arondaţi, mai informează redactorul RRA.
De menţionat că şapte ţări, inclusiv Marea Britanie, şi-au exprimat deja opţiunile.
Analiştii afirmă că se va acorda un interes deosebit rezultatelor pe care le vor înregistra partidele eurosceptice şi anti-migraţie